13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

«Light it up Blue»: εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα του αυτισμού

Must read

Η 2 Απριλίου  έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα  ενημέρωσης του κοινού για τα θέματα που σχετίζονται με τον αυτισμό

Της Θεοδοσίας Κυριάκου

Η ημέρα αυτή  γιορτάζεται παγκοσμίως με τη διοργάνωση της εκστρατείας «Light it up Blue» η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού  γύρω από το θέμα του αυτισμού. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και διαχρονικά έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο Αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εμποδίζει όλη την ανάπτυξη του ατόμου κατά την διάρκεια της ζωής του και επηρεάζει τις κοινωνικές και  συναισθηματικές του σχέσεις με τους γύρω του.

Η διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού γίνεται συνήθως με αξιοπιστία γύρω στην ηλικία των 2,5 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, η πρώιμη θεραπευτική, εκπαιδευτική παρέμβαση κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να συμβάλει σημαντικά και  ορισμένες περιπτώσεις η αναπτυξιακή πορεία του ατόμου μπορεί να είναι θεαματική.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι τόσο χαρισματικοί, να έχουν πολύ ξεχωριστές ικανότητες και επιτυγχάνουν  πράγματα που για εμάς φαντάζουν αδύνατα. Γιατί λοιπόν ο όρος αυτιστικό άτομο φοβίζει κάποιους από εμάς; Αναμφίβολα, τα άτομα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις, όμως με την αποδοχή και στήριξη μας, θα καταφέρουν πολλά.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό συμμετέχει για δέκατη τρίτη χρονιά στη διεθνή ημερήσια εκδήλωση «Light it up Blue» εκπροσωπώντας την Κύπρο.  Την ημέρα αυτή κεντρικά κτίρια και ιστορικά μνημεία διάφορων χωρών φωταγωγούνται με μπλε χρώμα και γίνονται πολλές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Αποτελεί  μια παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον αυτισμό ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις που υφίστανται τα αυτιστικά άτομα ή και οι οικογένειες τους.

Την Κυριακή,  2 Απριλίου λοιπόν, κεντρικά κτίρια και ιστορικά μνημεία στις πρωτεύουσες διάφορων χωρών παγκοσμίως  θα φωτιστούν με  μπλε χρώμα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Οι εκδηλώσεις για το «Light it up Blue» στην Κύπρο τελούν υπό την υψηλή προστασία της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της διοργάνωσης, θα φωταγωγηθούν δημόσια κτίρια και ιστορικά μνημεία και θα πραγματοποιηθούν πορείες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.

Για την φετινή ημέρα για ευαισθητοποίηση του κοινού, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για άτομα  με Αυτισμό καλεί το κοινό να συμμετέχει  με δύο τρόπους:

  • φορώντας μπλε, βγάζοντας μία φωτογραφία και κοινοποιώντας την στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα εξής hashtags: #bluetrailcy2023 #lightupbluecyprus #cyprusautismassociation
  • Λαμβάνοντας μέρος στις πορείες που θα διεξαχθούν παγκύπρια.

Οι πορείες στις 2 Απριλίου θα διεξαχθούν ως εξής:

Λεμεσός:    Έναρξη από το Δημαρχείο Λεμεσού και τερματισμό στην Πλατεία Παλαιού Λιμανιού

Λευκωσία: Έναρξη και τερματισμό στην Πλατεία Ελευθερίας

Λάρνακα: Έναρξη Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και τερματισμό Μεσαιωνικό Κάστρο

Πάφος:    Έναρξη Λύκειο Κύκκου και τερματισμό στο Δημαρχείο Πάφου.

Οι πορείες αρχίζουν στις 19:00

Την Κυριακή, 2 Απριλίου παίρνουμε  μέρος στην Παγκύπρια εκστρατεία του Συνδέσμου ατόμων με Αυτισμό και γινόμαστε  μέρος της αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Sfera 96,8 – Kiss 89,0 – Active 107,4

 

Ακολουθήστε την Θεοδοσία Κυριάκου

Facebook page https://www.facebook.com/theodosia.kyriakou.page

Instagram https://www.instagram.com/theodosiakyriakou/

 

 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα