28.5 C
Athens
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός- Αγώνας δρόμου για περισσότερες επενδύσεις

Must read

Με κεντρικό στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Νταβός της Ελβετίας και μετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Επίκεντρο των πρωθυπουργικών επαφών ήταν η προοπτική νέων σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με άξονα τα €72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ της περιόδου 2022-2027.

Η απειλή της παγκόσμιας ύφεσης ωθεί την κυβέρνηση σε ένα “ράλι” για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με  ξένους κολοσσούς στο Νταβός και συζήτησε μαζί τους τις προοπτικές επενδύσεων τους στη χώρα μας.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά, κι αυτό την καθιστά ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης συναντήθηκε  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, με τον οποίο εξέτασαν περαιτέρω  project, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδύσεων, καθώς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι συμφωνήθηκε η ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ και  η δρομολόγηση επενδύσεων ύψους 4 δις ευρώ στην Ελλάδα.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του επενδυτικού φορέα Bridgewater Associates, της Jigsaw (θερμοκοιτίδα τεχνολογίας που δημιουργήθηκε από την Google) αλλά και της Trafigura (εταιρεία μεταφοράς και αποθήκευσης πρώτων υλών) και συζητήθηκε η προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της  στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της Google και της Meta αλλά και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Satya Nadella και τον Πρόεδρο της εταιρείας Brad Smith.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε δείπνο όπου τοποθετήθηκαν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά την εισβολή και ανέλυσε τη στρατηγική της Ελλάδας, ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: “Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας;”.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε  ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ακόμη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα