Έκρηξη κρουσμάτων: Επιστρέφει το πιο σκληρό μέτρο στη Θεσσαλονίκη
Έκρηξη κρουσμάτων: Επιστρέφει το πιο σκληρό μέτρο στη Θεσσαλονίκη

Ολοένα και πιο ορατά τα νέα μέτρα και τα τοπικά lockdown μετά τη νέα αύξηση κρουσμάτων.

Ήδη, Έλληνες επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το lockdown αποτελεί ένα μέτρο που πρέπει να ληφθεί, ειδικά από τη στιγμή που η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορονοϊού προελαύνει και στην πατρίδα μας, επικρατώντας των υπολοίπων στελεχών του ιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ιατρός-ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες την Αμερικής, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης τόνισε: «Το Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», εκφράζοντας φόβους για τη χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των διακοπών.

Και πρόσθεσε:

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνία μας. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος».

«Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, σημειώνοντας ότι την «ευφορία του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι…. Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορονοϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» επισήμανε επίσης.

Όπως εξήγησε: «Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3.500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο ενώ χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς την χώρα μας. Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει».

Για το αν θα ήταν αναγκαίο να κλείσουν κάποιες περιοχές, ο κ. Παυλάκης απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος. Και προέβλεψε ότι «στις επόμενες βδομάδες -ιδίως μετά τον 15Αύγουστο- η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδημία από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη».