Κρούσματα σήμερα 22/7: Τα νέα μέτρα και οι περιοχές στο «κόκκινο»
Κρούσματα σήμερα 22/7: Τα νέα μέτρα και οι περιοχές στο «κόκκινο»

Τα νησιά που «κοκκινίζουν» από τα κρούσματα και τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί η ορμή του τέταρτου κύματος της COVID-19, τ’ οποίο έχει αυξήσει ραγδαία τα κρούσματα, είναι οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς τις αποχρώσεις του κόκκινου, την ώρα που η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του SARS-CoV-2 επεκτείνει την κυριαρχία της στη χώρα μας έναντι των υπολοίπων στελεχών του ιού.

Τα νησιά που «κοκκινίζουν» και τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι ειδικοί αναμένεται να συστήσουν τη διενέργεια δύο υποχρεωτικών τεστ κορoνοϊού ανά εβδομάδα από τους ανεμβολίαστους εργαζομένους – Eνα self, κι ένα rapid test.

Χθες (21/7), η θετικότητα ανήλθε συνολικά στο 3,93%, ενώ χτύπησε «κόκκινο» στο Ρέθυμνο, την Πάρο και τη Μύκονο, όπου εξακολουθούν να είναι εν ισχύι τα μέτρα του lockddown που έχει επιβληθεί στο νησί εδώ και ημέρες.

Γενικότερα στην Κρήτη, όπου χθες καταγράφηκαν 255 κρούσματα, το ιικό φορτίο έχει αγγίζει υψηλότατα επίπεδα, ενώ οι αριθμοί καταδεικνύουν πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει ισχυρή παρουσία στη μεγαλόνησο.

Στα ύψη εξακολουθούν να είναι τα κρούσματα στην Αττική, όπου καταγράφηκαν τα 1.266 από τα συνολικά 2.972 που εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, με την Αθήνα να συγκεντρώνει 876.

Αισθητή άνοδο περιστατικών COVID είχε η Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν 236 κρούσματα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως υπάρχει σταδιακή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και πως με 3.000 κρούσματα το παιχνίδι είναι πιθανό να χαθεί εάν δεν τηρούνται τα μέτρα για τον SARS-CoV-2 και δεν χτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας διά μέσου των εμβολιασμών.

Τόνισε, δε, πως στις διακοπές του καλοκαιριού οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να τηρούν να προβλεπόμενα μέτρα, ενώ, όσον αφορά στους νέους, είπε πως ναι μεν έχουν ήπια συμπτώματα όταν μολύνονται από τον κορονοϊό, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη και ύπουλη, διότι είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Υπάρχουν νησιά που δεν φανταζόμασταν πως θα φθάσουν στα κρούσματα που έχουν φθάσει. Ήδη, υπάρχουν περιοχές, όπως η Κρήτη, που ξεπερνούν τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής είναι και άλλες περιοχές που έχουν αρνητική επιδημιολογική εικόνα, όπως η Ίος, η Σαντορίνη, η Μήλος, τα Χανιά και Ηράκλειο.

Προς το παρόν, πάντως, μοιάζει να απομακρύνεται να ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας και lockdown σε άλλους τουριστικούς προορισμούς πέραν της Μυκόνου, όπου κι εκεί αναμένεται να αρθούν συντόμως τα σχετικά μέτρα, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την ελπίδα πως το πάθημα της Μυκόνου θα αποτελέσει μάθημα για τις υπόλοιπες περιοχές που κινδυνεύουν με lockdown, ενώ περισσότερα αναμένεται να ξεκαθαριστούν το απόγευμα, οπότε και προχωρήσει σε καινούργιες ανακοινώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.