27.2 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Κακά μαντάτα για τους ανεμβολίαστους: Πρόστιμο έως και 600 ευρώ και αλλαγές σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Must read

Νέο χαράτσι σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που δεν κάνουν rapid test, αλλά και αλλαγές σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, έχουν τεθεί επί τάπητος από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία εξετάζει αναλυτικά τα στοιχεία.

Στόχος της επιτροπής είναι να «απλοποιηθούν» τα μέτρα και να υπάρξουν αποφάσεις για τους ανοιχτούς και τους κλειστούς χώρους, που της έχει ζητηθεί από την ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πιθανή αύξηση του τεστ στις δύο φορές την εβδομάδα για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι απασχολούμενοι σε παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους.

Επίσης, αναμένεται να οριστεί ποιος είναι ανοιχτός και ποιος κλειστός χώρος, όπως για παράδειγμα συνέβαινε με τους καπνιστές. Η λήψη νέων μέτρων φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν. Αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν και στον επιδημιολογικό χάρτη, αλλά σε επίπεδο επεξεργασίας και απόδοσης δεδομένων, όχι σε σχέση με μέτρα.

«Καμπάνες» έως και 600 ευρώ την εβδομάδα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους χωρίς rapid test

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι απειλούνται με πρόστιμα από 150 έως και 600 ευρώ την εβδομάδα (για κάποιες εργασιακές ομάδες) για όσους δεν κάνουν rapid test 1-2 φορές την εβδομάδα.

Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται μετά από αυτόματες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, με τις επιχειρήσεις να έχουν περιθώριο μέχρι την Τρίτη 26 Οκτωβρίου για την πρώτη δήλωση. Τα ραβασάκια με τα πρόστιμα θα φτάνουν με email ή με ταχυδρομείο στο σπίτι ή στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, που δεν διενεργούν rapid test με δικά τους έξοδα, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 300 έως 600 ευρώ.

Υπόχρεοι για rapid test με δικά τους έξοδα είναι στον ιδιωτικό τομέα:

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) ή δεν έχουν νοσήσει (εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει εντός 6μήνου) που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test:

Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης.

Σημειώνεται πως όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε ένα rapid test ανά εβδομάδα με δικά τους έξοδα, τα οποία υποχρεούνται να κάνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία ή ιδιώτες γιατρούς.

Δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές μπορούν να κάνουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ιατρικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν.

Ποιοι υποχρεούνται σε δύο rapid test την εβδομάδα

  • Εστίαση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μεταφορές προσώπων
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
  • Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.)
  • Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Πώς θα ελέγχονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται εντός 24ωρου να στέλνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 (ΗΔΙΚΑ).

Το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και έτσι διαμορφώνεται το ιστορικό εμβολιασθέντων και το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων.

Οι υποχρεώσεις του εργοδότη

Σε ό,τι αφορά τον εργοδότη, αυτός υποχρεούται να υποβάλλει μια νέα υπεύθυνη δήλωση κάθε εβδομάδα.

Με το νέο έντυπο θα δηλώνει:

Τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα.

Αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ από τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται πως ως νόμιμη δικαιολογία λογίζεται μόνο η τηλεργασία και η νόμιμη άδεια.

Ο εργοδότης θα δηλώνει, παράλληλα, αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει στο χέρι του μια χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Οι επιχειρήσεις με ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχουν περιθώριο για να υποβάλλουν την νέα υπεύθυνη δήλωση για πρώτη φορά έως τις 29 Οκτωβρίου.

Έκτοτε θα υποβάλλουν μια δήλωση κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Μετά την υποβολή της δήλωσης του εργοδότη – ο οποίος στην ουσία οριστικοποιεί και επισφραγίζει με την δήλωσή του τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των συστημάτων – το σύστημα «Εργάνη» θα παράγει κάθε εβδομάδα τον τελικό κατάλογο των παραβατών.

Ο κατάλογος των παραβατών εργαζομένων περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους – μισθωτούς που:

  • Είναι ανεμβολίαστοι και υποχρεούνται σε rapid test με δικά τους έξοδα
  • Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση για λόγους υγείας ή επειδή είναι σε τηλεργασία ή επειδή είναι σε άδεια
  • Δεν έχουν υποβληθεί σε rapid test

Τα πρόστιμα

Οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο παραβατών επιβαρύνονται με πρόστιμο 300€ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα, εφόσον εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Συνεπώς όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 ευρώ την εβδομάδα.

Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα βαρύνονται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Σημειώνεται πως η βεβαίωση του προστίμου από το ΣΕΠΕ γίνεται αυτόματα και κοινοποιείται στον εργαζόμενο με κάθε μέσο (π.χ. ταχυδρομείο) στην διεύθυνση κατοικίας του, στην εργασία του, με email αλλά και στον εργοδότη.

Ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ένσταση εντός 5 ημερών. Η ένσταση εξετάζεται εντός 15ημέρου και εφόσον απορριφθεί το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Επιπροσθέτως, με πρόστιμα απειλείται και ο εργοδότης. Όσοι δεν υποβάλλουν την σχετική υπεύθυνη δήλωση απειλούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ όσοι επιχειρήσουν να υποβάλλουν ψευδή δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000ευρώ.

Επίσης όσοι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test, σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Εάν ο εργοδότης, τέλος, δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ.

Πηγή

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα