Η θερμοκρασία καταγράφει καθημερινά νέα ρεκόρ σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά τον πιο καυτό Ιούνιο στην ιστορία.
Οι επιστήμονες δεν αμφιβάλλουν για τα αίτια: Τόσο υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο δεν θα είχαν σημειωθεί αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.
Ο καύσωνας που επηρεάζει μεγάλο μέρος των ΗΠΑ εξασκεί πιέσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ολόκληρης της χώρας.
Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται και στην Ευρώπη και την Κίνα, όπου καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασιών.
Η Ινδία βιώνει ακραίες καιρικές συνθήκες, με τροπικές καταιγίδες που προκαλούν κατολισθήσεις. Οι προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα είναι εξίσου ανησυχητικές.
Ο προηγούμενος μήνας καταγράφηκε ως ο θερμότερος Ιούνιος από το 1850, και οι επιστήμονες θεωρούν απίθανο να έχουμε κάποια ανακούφιση τον Αύγουστο.
Επιστημονικά μοντέλα δείχνουν πως η θερμοκρασία του προηγούμενου μήνα ήταν πέντε φορές πιο πιθανή να συμβεί και 2,7 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι καύσωνες μπορεί να είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούμε στον κόσμο δεν θα ήταν τόσο ακραίες χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Τζον Νίλσεν Γκάμον, διευθυντή του Νότιου Περιφερειακού Κέντρου για το Κλίμα.
Στην Ασία, οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονταν από έντονες τροπικές καταιγίδες που προκάλεσαν απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Ο καύσωνας στην Ινδία διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο, αντικατοπτρίζοντας μια ευρύτερη τάση των τελευταίων ετών.
Ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου αυξήθηκε σημαντικά από τη δεκαετία του 1961 έως το 2022.
Στην Κίνα, οι θερμοκρασίες στην έρημο της Σινγιάνγκ έφτασαν τους 52 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ. Συγχρόνως, η επαρχία αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω της ξηρασίας, με τη λίμνη Πογιάνγκ να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα νερού.
Στις ΗΠΑ, οι προβλέψεις δείχνουν πως ο καύσωνας θα συνεχιστεί και περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες άνω των 40,5 βαθμών Κελσίου τις επόμενες μέρες.
Στην Ευρώπη, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, και διάφορες χώρες έχουν αναπτύξει προστατευτικά μέτρα για αυτούς. Πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι οι καύσωνες πέρυσι στην Ευρώπη συνδέονται με τον θάνατο 61.000 ανθρώπων.
Επίσης, ο φετινός συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας στο βόρειο Μεξικό οδήγησε σε φονικό θερμικό θόλο, με περισσότερους από εκατό ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Οι επιστήμονες ανησυχούν πως η υπερθέρμανση της Αρκτικής μπορεί να έχει επιπτώσεις στον αεροχειμάρρο, καθυστερώντας έτσι την κίνηση των καιρικών φαινομένων και προκαλώντας στάσιμες καταστάσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.