
Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική του αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προώθηση διαδικασίας εκποίησης ακινήτου που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή των Αμπελοκήπων. Η αντίδραση αυτή προκλήθηκε άμεσα μετά την ανάρτηση σχετικού διαγωνισμού από την Εταιρεία Τουριστικής Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΔ), διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τις διαρροές, προχώρησε χωρίς την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ή συνεννόηση με τη δημοτική αρχή. Αυτή η παράλειψη θεωρείται από τον Δήμο Ιωαννιτών αδιανόητη, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του ακινήτου και των ευρύτερων αναπτυξιακών σχεδιασμών που υπάρχουν για την περιοχή. Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο καλύπτει έκταση περίπου ενός στρέμματος, βρίσκεται σε μία από τις πλέον κομβικές θέσεις της πόλης, επί της πλατείας Χατζή. Η θέση του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς γειτνιάζει άμεσα με έναν χώρο που ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη προγραμματίσει να αξιοποιήσει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπλασης και αναβάθμισης δημόσιων χώρων.
Ο Δήμος οραματίζεται τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού χώρου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και θα ενισχύει την ποιότητα ζωής. Η αυθαίρετη απόφαση για την πώληση του διπλανού ακινήτου, χωρίς καν να ληφθούν υπόψη οι προθέσεις του Δήμου, κρίνεται ως αδικαιολόγητη και προσβλητική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων τονίζει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε ενέργεια αφορά την αξιοποίηση ή την εκποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου είναι απολύτως αδιανόητη και απαράδεκτη χωρίς την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου. Η δημοτική αρχή έχει αναπτύξει ένα αναλυτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, το οποίο περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη έκταση. Οι προτάσεις του Δήμου δεν περιορίζονται απλώς στην αισθητική αναβάθμιση, αλλά στοχεύουν στη δημιουργία νέων υποδομών, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους κατοίκους.
Η προσέγγιση της ΕΤΑΔ, όπως εξελίσσεται, φανερώνει μια έλλειψη σεβασμού προς τους τοπικούς φορείς και τα συμφέροντα της πόλης. Με βάση τα παραπάνω, ο Δήμος Ιωαννιτών δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την προώθηση οποιασδήποτε διαδικασίας για την εκποίηση του ακινήτου στους Αμπελοκήπους, εάν αυτή δεν γίνει μετά από ευρεία διαβούλευση και την πλήρη συνεννόηση με τη δημοτική αρχή. Η επιδίωξη του Δήμου είναι η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ακινήτου, η οποία θα συνάδει με τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της πόλης και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αστικού ιστού. Η αυθαίρετη πώληση, εκτός του ανεπίτρεπτου τρόπου με τον οποίο έγινε, θα μπορούσε να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων του Δήμου, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες για την ευημερία των πολιτών.








