12.9 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Η Τουρκία ως Τρίτος Πόλος στη Νέα Διεθνή Τάξη – βιβλίο των Ζήνωνα Τζιάρρα και Νίκου Μούδουρου

Must read

Η Τουρκία ως Τρίτος Πόλος στη Νέα Διεθνή Τάξη: Ο Ισλαμικός Ευρασιανισμός, το Νέο Οικονομικό Μοντέλο και η Στρατηγική της Ανατροπής.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση και τη σειρά ΙΔΟΣ που διευθύνει ο Καθηγητής Χαράλαμπος Τσαρδανίδης

Επιμέλεια: Θεοδοσία Κυριάκου

Το βιβλίο προλογίζει ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Όπως αναφέρει: «Το βιβλίο δεν συμβάλλει μόνο  στον εμπλουτισμό της μελέτης της σημερινής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εξυπηρετεί και έναν άλλο στόχο, έστω έμμεσο αλλά σαφή στόχο.  Συμβάλει στο να κατανοήσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό ότι η Τουρκία δεν είναι παθητικός δρών ή ότι βρίσκεται απομονωμένη διεθνώς, όπως πολλοί Έλληνες αναλυτές ισχυρίζονται. Έχει μάλλον αναδειχθεί, όπως τονίζουν οι συγγραφείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, σε μια δύναμη που βρίσκει συχνά τρόπους να ελίσσεται και να είναι αποτελεσματική αναφορικά με τους δικούς της στρατηγικούς στόχους».

Από το οπισθόφυλλο:

Οι τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις διατηρούν πάντοτε ζωντανή την ανάγκη ανάλυσης και κατανόησης της Τουρκίας. Ιδιαίτερα σε γεωπολιτικό περιβάλλον όπως αυτό της Ανατολικής Μεσογείου όπου τα ανοικτά ζητήματα και οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν και υπαρξιακό χαρακτήρα. Ακόμα μεγαλύτερη φαίνεται να καθίσταται αυτή η ανάγκη σε μια συγκυρία όπου το διεθνές σύστημα επιδέχεται ραγδαίες και ριζοσπαστικές αλλαγές παράγοντας, ταυτοχρόνως, εντονότερα και βιαιότερα γεγονότα. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενο δρώντα μέσα σε αυτό το περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο. Για κάποιους συνεχίζει να παραμένει μια χώρα που δύσκολα μπορεί να αποκωδικοποιηθεί. Εντούτοις, σε αυτό το βιβλίο οι συγγραφείς προσπαθούν να δείξουν όχι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, αλλά ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση χώρας και, ως εκ τούτου, η ανάλυση της δεν επιδέχεται απλουστευτικές προσεγγίσεις. Η βασική υπόθεση εργασίας του βιβλίου είναι πως η Τουρκία του ΑΚΡ διεκδικεί έναν νέο διεθνή ρόλο ο οποίος θα είναι ισχυρότερος, πιο επιδραστικός, πιο αυτόνομος και ανταγωνιστικός της δυτικό-κεντρικής Διεθνούς Φιλελεύθερης Τάξης. Σταδιακά, η Τουρκία δεν ταυτίζεται πλήρως με κανένα από τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης – δηλαδή τη Δύση και την Ασία/Ευρασία. Αυτή η δυναμική σε συνδυασμό με την επιδίωξη των δικών της στόχων, την καθιστά έναν επίδοξο «Τρίτο Πόλο»  στην υπό διαμόρφωση διεθνή τάξη. Η έννοια του Τρίτου Πόλου που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς, αφενός αντικατοπτρίζει τον οραματισμό των σημερινών τουρκικών ελίτ για την ταυτότητα και τη διεθνή θέση της χώρας τους. Αφετέρου αποτυπώνει τις στρατηγικές επιδιώξεις της άγκυρας σε διεθνές επίπεδο. Η ανάλυση γίνεται με τη βοήθεια ενός Νεοκλασικού Ρεαλιστικού θεωρητικού πλαισίου που λαμβάνει υπόψη το διεθνές σύστημα, την ιδεολογία και την πολιτική οικονομία, αλλά και μέσα από τις περιπτωσιολογίες του Ουκρανικού, του Συριακού και των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Συνοπτικός πίνακας περιεχομένων:

Πρόλογος Χαράλαμπου Τσαρδανίδη

Πρόλογος Συγγραφέων

  1. Εισαγωγή: Τουρκική Εξωτερική Πολιτική και Διεθνής Τάξη
  2. Η Τουρκία ως “Κράτος Εξαίρεση”
  3. Το Πλαίσιο Ανάλυσης και η Νέα Διεθνής Τάξη
  4. Τα Ιδεολογικά και Πολιτικά Θεμέλια του Τρίτου Πόλου
  5. Η Πολιτική Οικονομία του Τρίτου Πόλου
  6. Χαρακτηριστικά και Εκφάνσεις του Τρίτου Πόλου
  7. Συμπεράσματα: Η Στρατηγική της Ανατροπής και οι Περιορισμοί του Τρίτου Πόλου

Βιβλιογραφία

 

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Ζήνωνας Τζιάρρας

Ο Ζήνωνας Τζιάρρας είναι λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του University of Warwick  και έχει υπάρξει μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει συγγράψει τα βιβλία 8+2 Μύθοι για την Τουρκική Εξωτερική  Πολιτική (Geopol Publishing, 2022), Διεθνής Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο (Παπαζήση, 2020), και η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Νίκο Μούδουρο (Τουρίκη, 2016).Είναι μέλος τηε συντακτικής επιτροπής του περιοδικού New Middle Eastern Studies και συνιδρυτής της πλατφόρμας Geopolitical Cyprus. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην τουρκική εξωτερική πολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Νίκος Μούδουρος

Ο Νίκος Μούδουρος είναι λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι συγγραφέας των Βιβλίων Ο Μετασχηματισμός της Τουρκίας: Από την Κεμαλική Κυριαρχία στον Ισλαμικό Νεοφιλελευθερισμό (Αλεξάνδρεια, 2012), Διεκδικώντας την Πατρίδα: Η Τουρκοκυπριακή Αντιπολίτευση την Περίοδο 1964-2004 (Ψηφίδες, 2022) και Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Ζήνωνα ΤΖιάρρα (Τουρίκη, 2016). Πολλές  μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ακαδημαικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, ο ισλαμισμός, η πολιτική οικονομία της Τουρκίας, η σύγχρονη πολιτική σκέψη στην Τουρκία, και οι σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα