Τα σύκα θεωρούνται ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, με μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος και πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
Ένα γεγονός που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την αξία του συγκεκριμένου φρούτου, καθώς υπάρχουν αποδείξεις ότι καλλιεργούσαν σύκα στον ελλαδικό χώρο εδώ και πάνω από 6.000 χρόνια!
Ακόμη, ο Σόλων ο Αθηναίος, ένας εκ των επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδας, πίστευε ότι τα σύκα ήταν τόσο ωφέλιμα για την υγεία, που είχε εγκρίνει νόμο απαγορεύοντας την εξαγωγή τους, προκειμένου να επωφελούνται από αυτά οι συμπολίτες του στο έπακρο.
Επιπλέον, θεσπίστηκαν αυστηρές ποινές σχετικά με την κλοπή των καρπών της συκιάς, προσφέροντας μεγάλες χρηματικές αμοιβές στους ανθρώπους που έπιαναν τους κλέφτες και τους κατέδιδαν. Η λέξη “συκοφάντης” ίσως προέρχεται από αυτόν τον νόμο, καθώς οι προσφορές ψευδών καταγγελιών για την απόσπαση αμοιβών ήταν αρκετές.
Σήμερα, οι ευεργετικές ιδιότητες των σύκων έχουν επιβεβαιωθεί και από τη σύγχρονη επιστήμη. Ιδιαίτερα, τα σύκα που παράγονται στην Ελλάδα και την Αττική θεωρούνται υψηλής ποιότητας λόγω του ζεστού και ξηρού κλίματος της χώρας.
Όπως και το ρόδι, τα σύκα συμβόλιζαν γονιμότητα, ειρήνη, ευημερία και πλούτο για τους αρχαίους Έλληνες, λόγω των πολλών σπόρων που περιέχουν.
Στην αρχαία Ελλάδα, τα σύκα ήταν συχνά μέρος του πρωινού τραπεζιού, συνοδευόμενα με ψωμί από κριθάρι που βυθίζονταν σε κρασί. Μερικές φορές περιλάμβανονταν επίσης ελιές ή μια είδους τηγανίτα με αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο, μέλι και λίγο αλάτι.
Σύμφωνα με το έργο “Δειπνοσοφισταί” του αρχαίου Έλληνα Αθηναίου, ένα επιδόρπιο που συχνά σέρβιραν οι αρχαίοι Έλληνες περιελάμβανε κουκιά αναμειγμένα με σύκα. Αυτό το πιάτο αναφέρεται σε πολλά κλασικά κείμενα ως γεύσιμο και θεραπευτικό.
Επίσης, τα σύκα χρησιμοποιούνταν ως ορεκτικό σύμφωνα με το βιβλίο “Legumes in Ancient Greece and Rome: Food, Medicine, or Poison?”, συνοδευόμενα με κρασί, ψητά φουντούκια, ρεβίθια και καρπούς οξιάς.
Ακόμη, οι πολεμιστές της αρχαίας Σπάρτης συνήθιζαν να καταναλώνουν σύκα μαζί με τον γνωστό μέλανα ζωμό, μια ειδική σούπα από χοιρινό κρέας, αλάτι, ξύδι και αίμα.
Πινακίδα «Μ»: Τι είναι και πώς θα την εκδώσετε με χαμηλά τέλη κυκλοφορίας
Αυτά είναι τα «αόρατα» ραντάρ της Τροχαίας που κατέγραψαν 780 παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας.
Τι είναι η δίαιτα 30-30-30 που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους!