28.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

H “Σούπερ Τρίτη” και η μονομαχία Μπάιντεν-Τραμπ

Must read

Η Σούπερ Τρίτη, που παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους σταθμούς στο πολιτικό ημερολόγιο των Ηνωμένων Πολιτειών, φέτος φέρνει έντονα στο μυαλό το 2020, σφραγίζοντας την πορεία προς μια δεύτερη προεδρική αναμέτρηση μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα περιβάλλον διχασμού και έντονης πολιτικής διχοτόμησης.

Ο πρώην πρόεδρος, παρά τις νομικές διαμάχες, παραμένει υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, καθώς αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο, και περιμένει τη δεύτερη κρίσιμη γνώμη σχετικά με την ασυλία σε υποθέσεις που τον αφορούν, όπως η κατηγορία της κλοπής νίκης και η προώθηση της εισβολής στο Καπιτώλιο το 2021.

Από την Καλιφόρνια μέχρι την Αλάσκα και από τη Βιρτζίνια ως το Βερμόντ, οι προεδρικές προκριματικές εκλογές δείχνουν τη νίκη των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα, ενώ η Σούπερ Τρίτη λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για μια επικείμενη αντιπαράθεση προς τις εκλογές του Νοεμβρίου, συνδυάζοντας τις κάλπες με την ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους.

Σήμερα, συνολικά 15 πολιτείες και η επικράτεια της Αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό διεξάγουν εκλογές, καθώς και κομματικές συνελεύσεις. Πολλές από αυτές τις πολιτείες, όπως Αλαμπάμα, Καλιφόρνια, Τέξας, κ.λπ., αποτελούν κλειδιά για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς στον δρόμο προς την υποψηφιότητα.

Η Σούπερ Τρίτη του 2024 δεν φέρνει την ίδια αγωνία με προηγούμενες εκδηλώσεις. Ο Τζο Μπάιντεν, ως απερχόμενος πρόεδρος, δεν αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό για το χρίσμα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποδείξει τη δύναμή του με τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα, ενώ οι αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την ηλικία και των δύο υποψηφίων.

Στο ρεπουμπλικανικό “στρατόπεδο”, η Σούπερ Τρίτη καθορίζει 865 εκλέκτορες από τους συνολικούς 2,429 που θα ορίσουν τον υποψήφιο του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου. Ο Τραμπ έχει ήδη αποκτήσει 247 εκλέκτορες και, σύμφωνα με προβλέψεις, αναμένεται να κατακτήσει το χρίσμα μετά την 12η Μαρτίου, καθώς θα είναι πρακτικά αδύνατο να ανατραπεί η πορεία του. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, η νίκη θα είναι μαθηματικά αναπόφευκτη, καθιστώντας τον πρώην πρόεδρο τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος.

Για την Νίκι Χέιλι η Σούπερ Τρίτη έρχεται να σηματοδοτήσει ως όλα δείχνουν πιθανότατα το τέλος της διαδρομής, στην οποία παρέμεινε και επέμεινε ως εναλλακτική στην τοξική υποψηφιότητα Τραμπ. Παρότι έχει χάσει σε όλες τις αναμετρήσεις -με εξαίρεση την Ουάσινγκτον, που είναι καθαρά προπύργιο των Δημοκρατικών και ψήφισαν μόλις 2.000 πολίτες-, η Χέιλι συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την Άιοβα και έπειτα, καθώς και χιλιάδες ψήφους. Είναι η απόδειξη ότι υπάρχει έστω κάποια μερίδα στο κόμμα αλλά και ικανή δεξαμενή ψηφοφόρων του, κυρίως όσοι διαθέτουν κολεγιακή μόρφωση, που επιζητούν μία εναλλακτική λύση.

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας είχε δηλώσει από νωρίς, και αυτό έπραξε, ότι θα «φθάσει» έως την Σούπερ Τρίτη και κατόπιν θα σταθμίσει τις επιλογές της. Σύμμαχοι του Τραμπ έχουν σπεύσει, εν τω μεταξύ, να σβήσουν κάθε υπόνοια ότι θα μπορούσε να βγει μπροστά η Νίκι Χέιλι εφόσον ο πρώην πρόεδρος καταδικαστεί σε κάποιες από τις υποθέσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος. Εκείνη από πλευράς της μόλις δύο ημέρες πριν την Σούπερ Τρίτη δήλωσε πως δεν νιώθει πως δεσμεύεται πλέον προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ εφόσον κατακτήσει το χρίσμα.

Ταυτόχρονα όμως απέκρουσε την έντονη φημολογία -που παρόλα αυτά επιμένει- ότι θα μπορούσε να είναι εκείνη η τρίτη υποψηφιότητα επί της οποίας συζητά επί μήνες η δικομματική πολιτική ομάδα No Labels. Η ομάδα επιρροής, που δεν θέλει να «δει» ξανά μία αναμέτρηση Μπάιντεν-Τραμπ και προωθεί μία «μέση» εναλλακτική, έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει αν θα «κατεβάσει» στην κούρσα μία τρίτη υποψηφιότητα μετά τις σημερινές αναμετρήσεις. Το ενδιαφέρον που εξέφρασε ανοιχτά η No Labels για μία υποψηφιότητα της Νίκι Χέιλι εξέπληξε πολλούς. Η ίδια η Χέιλι, πάντως, ανέφερε πως δεν έχει κάνει καμία επίσημη συζήτηση και απέρριψε το ενδεχόμενο λέγοντας ότι μία υποψηφιότητά της θα απαιτούσε να επιλέξει έναν Δημοκρατικό αντιπρόεδρο, και αυτό δεν προτίθεται να το πράξει.

Εάν η Νίκι Χέιλι είχε κερδίσει ή είχε πλησιάσει πολύ κοντά στη νίκη στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, ή στο Μίσιγκαν, η Σούπερ Τρίτη θα ήταν κρίσιμη για να καταδείξει εάν θα μπορούσε να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο. Έντεκα από τις 15 πολιτείες που ψηφίζουν στη ρεπουμπλικανική κούρσα επιτρέπουν τη συμμετοχή μη εγγεγραμμένων στο κόμμα ψηφοφόρων. Είναι ακριβώς η δεξαμενή των ψηφοφόρων που προσελκύει η Νίκι Χέιλι, οπότε έστω θεωρητικά θα υπήρχαν ευκαιρίες να ξαναχτίσει τον συνασπισμό που της έδωσε πάνω από 40% στο Νιου Χάμσαϊρ. Όμως έχασε αποφασιστικά στη Νότια Καρολίνα και το Μίσιγκαν, και πλέον αδυνατεί να υποστηρίξει ρεαλιστικά ότι η υποψηφιότητά της είναι βιώσιμη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντίθετα οδεύει στη Σούπερ Τρίτη με τη «φόρα» που του έδωσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο τον δικαιώνει στην προσφυγή που κατέθεσε κατά της Δικαιοσύνης του Κολοράντο για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της ρεπουμπλικανικής κούρσας στην πολιτεία. Η απόφαση της πολιτειακής Δικαιοσύνης βασίστηκε στη ρήτρα περί εξέγερσης της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, κρίνοντας ότι ενεπλάκη ενεργά σε ανταρσία με την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση που εκδίδεται μέχρι στιγμής εν μέσω της προεκλογικής περιόδου από το Ανώτατο Δικαστήριο και η πιο σημαντική εμπλοκή του στο εκλογικό τοπίο μετά την υπόθεση Μπους κατά Γκορ, όταν σταμάτησε την ανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα και ουσιαστικά «έδωσε» τον προεδρία στον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Ο.Μπους. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και έχει εφαρμογή σε όλες τις πολιτείες -ανάλογες κινήσεις αποκλεισμού του Τραμπ είχαν γίνει σε Μέιν και Ιλινόι.

Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε μία μόνο πολιτεία να αποκλείσει έναν προεδρικό υποψήφιο από το προεδρικό αξίωμα, προειδοποιώντας ότι είναι «συνταγή» χάους εάν ένας υποψήφιος μπορούσε να κηρυχθεί ακατάλληλος σε ορισμένες πολιτείες, αλλά όχι σε άλλες, με βάση την ίδια συμπεριφορά. Οι θέσεις όλων των δικαστών επικεντρώθηκαν σε νομικά ζητήματα και ουδείς έλαβε θέση για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ ενεπλάκη πράγματι σε εξέγερση. Οι πέντε εκ των έξι συντηρητικών δικαστικών προχώρησαν περαιτέρω, ωστόσο, ως μη όφειλαν, όπως κατήγγειλαν οι τρεις φιλελεύθεροι συνάδελφοί τους, αποφαινόμενοι ότι η επίμαχη ρήτρα περί εξέγερσης μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσω ομοσπονδιακής νομοθεσίας (που θα έπρεπε να περάσει το Κογκρέσο) -γεγονός που ευνοεί τώρα και μελλοντικά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Καιρός – Μέχρι πότε συνεχίζεται η κακοκαιρία. Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα γίνουν διακοπές ρεύματος σήμερα (5/3)

CNN για Ελλάδα: Από «ασθενής» της Ευρώπης, Χώρα-Πρότυπο για την ΕΕ

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα