12.9 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

O Λάμπρος Ιωάννου και Μιράντα Τουμάζου μας μιλούν για το Genius Parenting

Must read

Μας εξηγούν πως η αυτοβελτίωση των γονιών μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την συμπεριφορά των παιδιών

 

Της Θεοδοσίας Κυριάκου

 

Λάμπρο, από ότι αντιλαμβάνομαι εσύ είσαι ο εμπνευστής του Genius Parenting,  τι είναι αυτό που σε  παρακίνησε να το δημιουργήσεις;

 

Η ιδέα του Genius Parenting ξεκίνησε από την βαθιά έμφυτη ανάγκη μου να βρίσκω συνεχώς τρόπους για να βοηθήσω την κοινωνία να εξελιχθεί με στόχο να δούμε έναν καλύτερο κόσμο. Άλλωστε, και μέσω της καριέρας μου ως coach σκοπός μου είναι να βοηθήσω ανθρώπους να εξελιχθούν και να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Στην πορεία, ψάχνοντας το θέμα συνειδητοποίησα ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσεις ένα άνθρωπο να εξελιχθεί είναι να αρχίσεις από μικρή ηλικία. Επειδή όμως δεν είχα ιδιαίτερη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα άρχισα να διευρύνω περισσότερο το θέμα και συνειδητοποίησα ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο κενό στη διαπαιδαγώγηση των γονιών.

Εκεί αποφάσισα ότι χρειάζεται να κάνω κάτι για αυτό και κάπως έτσι ήρθε και η ιδέα του Genius parenting. Σκεπτόμενος για το πώς θα μπορούσα να υλοποιήσω αυτό το έργο όσο το δυνατό καλύτερα, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν ιδανικό να υπάρχει μία ομάδα από ανθρώπους που σε συνεργασία με ειδικούς θα βοηθούσαν για αυτό το σκοπό. Έτσι καταλήξαμε στο Genius Parenting όπως είναι σήμερα.

 

Θα ήθελες να μας πεις αρχικά τι ακριβώς  είναι το Genius Parenting;

 

Το Genius Parenting αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων με ένα κοινό σκοπό και όνειρο.

”Ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας”, ένας σκοπός πού πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη ανάγκη η κοινωνία μας και μπορεί να έχει τεράστια θετική επίδραση, να εξελίξει τις επόμενες γενιές και να δημιουργήσει ένα πιο όμορφο μέλλον για τα παιδιά μας.

Το Genius Parenting είναι μια ομάδα εθελοντών που σε συνεργασία με ειδικούς παρέχει επιμόρφωση και εκπαίδευση για ανάπτυξη των γονεϊκών ικανοτήτων. Μακροχρόνιος στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ή Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (ΜΚΟ) που θα παρέχει δωρεάν ή με μικρό κόστος όλες τις εκπαιδεύσεις.

Πιστεύουμε ότι οι γονικές ικανότητες είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή μας και είναι μια εκπαίδευση που χρειάζεται να παρέχεται δωρεάν στην κοινωνία αλλά να είναι και υποχρεωτική, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

 

 

O Λάμπρος Ιωάννου και Μιράντα Τουμάζου μας μιλούν για το Genius Parenting

Στην συνέχεια  συμπορεύεται και η Μιράντα στην πρωτοβουλία αυτή. Μιράντα,  τι είναι αυτό που επιδιώκετε να καταφέρετε μέσω του Genius Parenting; Ποιό είναι το όραμα σας;

 

Όραμα μας είναι να δούμε μια κοινωνία πιο συνειδητή. Αντί να τρέχουμε σε ειδικούς για να ¨διορθώσουμε συμπεριφορές των παιδιών μας χρειάζεται να δουλέψουμε εμείς με τον ίδιο μας τον εαυτό. Είμαστε η αντανάκλαση των παιδιών μας, συνεπώς όσο βελτιωνόμαστε εμείς τόσο θα βελτιώνονται και οι συμπεριφορές των παιδιών μας. Όλα ξεκινάνε από εμάς και από το τι προβάλλουμε εμείς στα παιδιά μας.

Συνεπώς ως Genius Parenting όραμα και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε γονείς, και μελλοντικούς γονείς να αυτοβελτιωθούν γιατί όπως είπαμε από εκεί ξεκινάνε όλα. Όσο πιο πλήρης αισθάνεται και όσο πιο καλά τα έχει με τον εαυτό του ένας γονιός τόσο πιο πολύ αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση θα έχουν τα παιδιά του. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι η βάση και το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας.Έτσι βάζουμε όλοι μας το λιθαράκι μας για να χτίσουμε και μια κοινωνία καλύτερη για τα παιδια μας αλλά και για τις επόμενες γενιές. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όσο πιο πλήρης νιώθουμε μέσα μας, τόσο πιο πολύ σεβόμαστε τις επιλογές των παιδιών μας.Έτσι καλύπτονται περισσότερο και οι τρεις βασικές ανάγκες που έχουν τα παιδιά από τους γονείς τους, που είναι, η σύνδεση, η ασφάλεια και η αποδοχή.

 

Σε ποιους αποτίνετε το Genius Parenting;

 

ΜΙΡΑΝΤΑ: Το Genius Parenting αποτίνετε κυρίως σε γονείς που θέλουν να γίνουν καλύτεροι και να προσφέρουν στο παιδί τους τα κατάλληλα εφόδια για να έχουν μια πιο ευτυχισμένη και πετυχημένη ζωή. Μέσα από την βοήθεια την οποία παρέχουμε οι γονείς θα δούνε τη σχέση τους με τα παιδιά τους να βελτιώνεται και ταυτόχρονα θα παρατηρήσουν ότι κάποιες συμπεριφορές των παιδιών τους που τους προβληματίζουν θα βελτιωθούν επίσης. Άλλη μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που στοχεύουμε είναι και οι μελλοντικοί γονείς. Αυτό γιατί όσο πιο καλά είσαι μέσα σου τόσο πιο έτοιμος είσαι να δώσεις στα παιδιά σου τον καλύτερο σου εαυτό. Και σίγουρα αυτό αξίζουν όλα τα παιδιά, κατάλληλα πρότυπα. Βεβαίως, η προσωπική αυτοβελτίωση και εξέλιξη είναι κάτι που μας αφορά όλους, όχι μόνο τους γονείς..

 

Γιατί επικεντρώνεστε στην εκπαίδευση των γονιών και όχι των παιδιών ενώ τίνουμε να λέμε πως τα παιδιά είναι το μέλλον;

 

Λαμπρος:  Όπως είπαμε πιο πριν, τα παιδιά μας είναι η αντανάκλαση του δικού μας καθρέφτη. Συνεπώς, ένας γονιός που ακόμα δεν τα έχει βρει με τον εαυτό του τί πρότυπα και τι αντανάκλαση θα προβάλλει στα παιδιά του:

Σκοπός είναι να βελτιωθεί ο καθρέφτης, δηλαδή ο γονιός, και όχι η αντανάκλαση. Για οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού μας η οποία μας προβληματίζει ή μας ανησυχεί χρειάζεται να κοιτάξουμε μέσα μας.

Εμείς οι γονείς είμαστε τα πρότυπα των παιδιών μας, και αυτό είναι κάτι πολύ βασικό το οποίο χρειάζεται να το αντιληφθούν όλοι οι γονείς.

Τα παιδιά μας είναι τα ζυμαράκια που εμείς πλάθουμε, ρουφάνε τα πάντα σαν σφουγγάρια, και αντιλαμβάνονται τα πάντα, έχουν απίστευτους αισθητήρες αντίληψης.

Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει πολύ συχνά με τους γονείς, είναι το να προγραμματίζουν με πάσα λεπτομέρεια και ακρίβεια τη ζωή των παιδιών τους, χωρίς να δουν πρώτα τις επιθυμίες των ιδίων των παιδιών. Βλέπουμε επίσης γονείς να ψάχνουν συνεχώς τρόπους να αλλάξουν ή να βελτιώσουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους, ως Genius Parenting θέλουμε να αντιληφθούν όλοι οι γονείς ότι όλα ξεκινούν από τους ίδιους. Καμία συμπεριφορά δεν θα βελτιωθεί αρκετά εάν οι ίδιοι δεν βελτιώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα παιδιά μας είναι το αποτέλεσμα της δικής μας συμπεριφοράς, της δικής μας στάσης προς τη ζωή, της δική μας φιλοσοφίας. Η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να τους αφήσουμε είναι η δική μας αυτοβελτίωση.

 

Ποιες είναι οι δικές σας προσωπικές εμπειρίες με παιδιά;

 

ΜΙΡΑΝΤΑ: Έχω ευλογηθεί να γίνω μάνα δυο  φορές. Τα αγόρια μου είναι 9 και 10 ετών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε μαζί ήταν πολλές, εφόσον στην τρυφερή ηλικία των 5 και 6 ετών πέρασαν το διαζύγιο των γονιών τους. Ένα διαζύγιο είναι πολύ πιθανόν να αφήσει τραύματα στις παιδικές ψυχές. Στη δική μας περίπτωση, η αυτοβελτίωση για μένα είναι τρόπος ζωής για πάνω από μια 10ετία, παρακολούθησα πολλά σεμινάρια και Κύπρο και εξωτερικό, μίλησα με ειδικούς και αφιέρωσα πάρα πολλές ώρες στο διάβασμα αλλά και γενικά στη δική μου προσωπική αυτοβελτίωση. Όσο περισσότερα τραύματα δικά μου ξεπερνούσα τόσο πιο πολύ έβλεπα τα παιδιά μου να ανθίζουν και να ανακαλύπτουν τις δικές τους δυνάμεις και δυνατότητες.

Σήμερα μπορώ πλέον, να πω με σιγουριά ότι οι προκλήσεις μετατράπηκαν σε μαθήματα ζωής και είμαι ευγνώμων που και τα δύο αγόρια απέκτησαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και πίστεψαν περισσότερο στον εαυτό τους. Είμαι σίγουρη ότι έχουν να δώσουν πολλά στο μέλλον. Η πορεία αυτή της ζωής μου, οι δικές μου εμπειρίες, όλες αυτές οι φορές που έπεσα αλλά ξανασηκώθηκα με κάνουν να αισθάνομαι μέσα μου αυτή τη σιγουριά ότι όλα ξεκινάνε από εμάς τους γονείς. Το βίωσα πολύ έντονα μέσα από αυτή την δική μου προσωπική εμπειρία, και είναι βαθιά μου επιθυμία και πάθος  να βοηθήσω και άλλους γονείς ή μελλοντικούς γονείς. Είμαι πλέον βέβαιη ότι όλα τα παιδιά γεννήθηκαν με τα δικά τους μοναδικά χαρίσματα, από εμάς τους γονείς εξαρτάται το να τα ξεδιπλώσουν. Όσο πιο νωρίς γίνει αυτό τόσο πιο εύκολη και ευχάριστη θα είναι η διαδρομή τους.

 

ΛΑΜΠΡΟΣ: Η έλλειψη εμπειρίας μου με τα παιδιά ήταν ένας  από τους  βασικούς λόγους που το Genius Parenting καθυστέρησε να υλοποιηθεί μιας και η αρχική ιδέα είχε αρχίσει πριν 4 χρόνια. Στην πορεία ήμουν ευλογημένος που συνάντησα τη Μιράντα και τώρα συζώ μαζί της και τα δύο μας αγοράκια τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθα ότι τελικά τα παιδιά έχουν πολύ λίγες διάφορες από τους μεγάλους, και ότι ήμουν αρκετά ικανός με την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου να τα βοηθήσω να βελτιωθούν αλλά και να με βοηθήσουν εμένα να βελτιωθώ ως άνθρωπος.

Μετά από αυτό άρχισα να κάνω και κάποιες ομιλίες σε μαθητές σε ιδιωτικά σχολεία. Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το Genius Parenting επικεντρώνεται στο γονέα και όχι το παιδί. Εκεί είναι η ειδικότητά μου και αν κάποια θέματα προκύψουν όσον αφορά συγκεκριμένες συμπεριφορές των παιδιών είναι εκεί που συμβουλευόμαστε ειδικούς στο θέμα για να το καταλαβαίνουμε και να το χειριζόμαστε καλύτερα.

Αυτή η προσέγγιση με βοήθησε κιόλας να επανεκκινήσω τις προσπάθειες μου για το Genius Parenting αφού συνειδητοποίησα ότι χρειαζόταν περισσότερη δουλειά με τους γονείς παρά με τα παιδιά. Τα παιδιά όπως είπαμε και πριν διαμορφώνονται με βάση τη συμπεριφορά των γονιών.

 

Genius Parenting

 

Στην κοινωνία στην οποία ζούμε, που θεωρείτε λίγο “κλειστόμυαλη” απο κάποιους, πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να έχετε την επιρροή  που θέλετε;

 

ΜΙΡΑΝΤΑ:  Όταν υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Σημασία για μένα έχει η πρόοδος που έχει κάνει η κοινωνία μας με την πάροδο του χρόνου, και αυτή η πρόοδος είναι αρκετή για να κρατήσει το ηθικό μας ψηλά. Εξάλλου, υπάρχουν ανάμεσα μας πολλοί άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα αλλιώς. Ακόμα και ένας άνθρωπος να βελτιώσει τον εαυτό του μπορεί να επηρεάσει πολλούς. Όλα στη ζωή μας είναι θέμα επικέντρωσης, οπόταν προσωπικά επιλέγω πλέον συνειδητά να επικεντρώνομαι και έτσι να ελκύω ανθρώπους που αναζητούν αυτό το κάτι καλύτερο για την κοινωνία μας. Υπάρχουν εκεί έξω ανάμεσα μας και είναι πολλοί.

 

Τι θα ήταν αυτό το ένα βασικό πράγμα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας σήμερα που χρειάζεται να αλλάξει πιο άμεσα;

 

ΛΑΜΠΡΟΣ : Αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα θα έλεγα, αποδοχή. Αποδεχόμαστε και αγαπάμε τα παιδιά μας για αυτό που είναι όχι για αυτό που θα θέλαμε να είναι. Αποδεχόμαστε τα ταλέντα, τις ιδιαιτερότητες και το κάθε κομμάτι της προσωπικότητας τους. Έτσι τα βοηθάμε να αγαπήσουν και να αποδεχτούν περισσότερο τον εαυτό τους. Όταν το καταφέρουν αυτό θα μπορούν να γίνουν πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα γιατί στην τελική αυτό που μετράει είναι η δική μας αυτοαποδοχη και αυτοαγάπη. Βέβαια εδώ να τονίσω ότι σε όλα στη ζωή μας χρειάζεται ισορροπία, η ταπεινότητα είναι το κλειδί για την ισορροπία. Δείχνοντας στο παιδί πως να αυξήσει την αυταγάπη και την αυτοεκτίμηση του με ταπεινότητα, το βοηθάμε να κατανοήσει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και υπέροχος όπως ακριβώς είναι. Έτσι μαθαίνει να σέβεται τον εαυτό του περισσότερο αλλά και τους γύρω του.

 

Μέσω της ομάδας σας ποιες υπηρεσίες θα παρέχετε;

 

ΛΑΜΠΡΟΣː Το Genius Parenting σε συνεργασία με ειδικούς θα παρέχει επιμόρφωση και εκπαίδευση για ανάπτυξη των γονεϊκών ικανοτήτων μέσω σεμιναρίων και δωρεάν υλικού διαδικτυακά. Ακόμα και με μερική εφαρμογή κάποιων εργαλείων που θα παρέχουμε μπορούμε να δούμε σημαντική βελτίωση μέσα στην οικογένεια.

Είμαστε βέβαιοι για τα αποτελέσματα γιατί όλα αυτά που εισηγούμαστε τα δοκιμάζουμε πρώτα στη δική μας οικογένεια. Όταν βλέπουμε ότι κάτι έχει θετική επίδραση στην δική μας ζωή είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για εμάς.

 

Λάμπρο, εσύ είσαι life coach. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιός είναι  ρόλος ενός life coach. Για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος να επισκεφτεί ένα coach;

 

Ο ρόλος του σωστού coach είναι να σε καθοδηγήσει δίνοντας σου τα κατάλληλα εργαλεία για να εξελιχθείς και να έχεις μια καλύτερη ζωή.

Σε αυτά τα εργαλεία  θα καταλήξει κάνοντας σου τις κατάλληλες ερωτήσεις που στοχεύουν στην κατανόηση του εαυτού σου. Μέσα από τις ερωτήσεις που θα σου υποβάλει θα αναγνωρίσεις τα δυνατά σου σημεία αλλά και τα σημεία που χρειάζεται να δουλέψεις περισσότερο.

Σκοπός του coach είναι να σε βοηθήσει να βρεις τις απαντήσεις μέσα σου και να ανακαλύψεις περισσότερες πτυχές του εαυτού σου, καθώς η βάση της αυτοβελτίωσης είναι η αυτογνωσία. Με τον κατάλληλο coach στο πλευρό σου θα καταφέρεις να βελτιώσεις καταρχάς την αυτοπεποίθηση σου και την αυτοεκτίμηση σου και ως επακόλουθο όλοι οι τομείς της ζωής σου θα βελτιωθούν.

 

Με γνώμονα ποια κριτήρια θα επιλέξουμε τον κατάλληλο για εμάς life coach;

 

ΛΑΜΠΡΟΣː Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί ως προς την επιλογή του κατάλληλου για εμάς life coach. Ελέγχουμε πρώτον εάν κατέχει τα απαιτούμενα διπλώματα, βλέπουμε τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-συνήθως υπάρχουν εκεί αναρτημένα, ενώ ψάχνουμε και για ανατροφοδότηση-συστάσεις, από άτομα με τα οποία έχει δουλέψει στο παρελθόν. Τα έχει βοηθήσει ουσιαστικά; Είδαν διαφορά στη ζωή τους, αφότου συνεργάστηκαν μαζί του; Μα και σε ένα γιατρό πριν πας πρώτη φορά, δεν ρωτάς για να μάθεις από άλλους τη γνώμη τους σε περίπτωση που είχαν προηγούμενη εμπειρία μαζί του;

 

Τόσο μέσα από την εμπειρία μου ως πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου European Mentoring & Coaching Council Cyprus, όσο και λόγω της δεκάχρονης πορείας μου στο συγκεκριμένο επάγγελμα, συνειδητοποίησα πως το σημαντικότερο κριτήριο για να εμπιστευθείς κάποιον είναι ένα. Να υπάρχουν χειροπιαστα  αποτελέσματα στη ζωή των ατόμων που καθοδήγησε, που να αποδεικνύουν έμπρακτα τις γνώσεις και ικανότητές του.

 

Επιπλέον, κάποιοι αμφισβητούν το αυτόν τον κλάδο και τα αποτελέσματα του. Υπάρχουν αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών στον κλάδο που να καθιστούν κάποιον επαγγελματία σε αυτό το κομμάτι;

 

Υπάρχουν αναγνωρισμένοι coaches που έχουν πιστοποιητικά ποιότητας απο διεθνείς οργανισμούς όπως το ICF, ΕMCC, Association of Coaching και λαμβάνουν εκπαίδευση μέσω αυτών.

Επίσης, από πέρσι υιοθετήθηκε και στην Κύπρο η πιστοποίηση ενός επαγγελματία. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται έλεγχος για εξακρίβωση ύπαρξης αναγνωρισμένης εκπαίδευσης, η οποία καλύπτει πληθώρα ποιοτικών γνώσεων, ενώ είναι και αδιάκοπη ανάπτυξη. Ο coach οφείλει να έχει τόσο προσωπική ανάπτυξη σε συνεχή βάση, όσο και επαγγελματική εξέλιξη. Το σημαντικότερο από όλα βεβαίως, είναι η συνεχής επίβλεψη από αυτούς τους οργανισμούς. Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα στα οποία μπορεί ο κάθε life coach να αποταθεί, ώστε να θέσει απορίες και να ζητήσει ενδεχομένως κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να διαχειριστεί κάποια κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπος.

Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρω πως δεν είναι όλα τα άτομα που υιοθετούν αυτόν τον τίτλο, εξειδικευμένα στον τομέα. Θα έπρεπε όμως, διότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές. Για να καταλάβεις, υπάρχουν σεμινάρια στο διαδίκτυο που διαρκούν μόνο μερικές ημέρες και στοιχίζουν 15 ευρώ, με το τέλος των οποίων λαμβάνεις δίπλωμα. Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τέτοιο, δεν σου παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις για να γίνεις life coach.

 

Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στους γονείς που βρίσκονται εκεί έξω;

 

ΜΙΡΑΝΤΑ: όλοι οι γονείς χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά μας είναι οι μεγαλύτεροι μας δάσκαλοι, μέσα από τα παιδιά μας γινόμαστε και εμείς καλύτεροι άνθρωποι, μέσα από τα παιδιά μας ανακαλύπτουμε καινούργιες πτυχές του ίδιου μας του εαυτού. Χρειάζεται λοιπόν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε κάθε στιγμή αυτού του υπέροχου ταξιδιού. Χρειάζεται να δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στα παιδιά μας και να τα αφήσουμε να δημιουργήσουν αυτά που ήρθαν για να δημιουργήσουν.

Μέσα από την δική μας στάση θα τα βοηθήσουμε να ξεδιπλώσουν τα μοναδικά τους ταλέντα και χαρίσματα. Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά μας είναι να αισθάνονται ότι τα αποδεχόμαστε, τα αγαπάμε και τα σεβόμαστε για αυτό που είναι.Έτσι συνδέονται περισσότερο μαζί μας, και έτσι αυξάνεται και η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός τους. Και το μέλλον του παιδιού εξαρτάται από το επίπεδο του αυτοσεβασμού και της αυτοαξίας του και όχι από τους βαθμούς ή τα πτυχία που έχει.

 

ΛΑΜΠΡΟΣ. Είμαι πλήρως συμφώνως και ευθυγραμμισμένος με αυτά που είπε η Μιράντα, με κάλυψε! Για αυτό άλλωστε είμαστε εξαιρετικοί συνεργάτες και έχουμε μια όμορφη, αρμονική σχέση σαν ζευγάρι. (γέλια)

 

 

Μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τον Λάμπρο Ιωάννου (Holistic Life & Business Coach, Mind, Body & Soul Evolution at EQiQ.coach) εμπνευστή και δημιουργό του Genius Parenting, καθώς και τη Μιράντα Τουμάζου, μέσω της σελίδας τους στο Facebook, ΕΔΩ .

Μπορείς παράλληλα να επικοινωνήσεις μαζί τους μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων: [email protected] και [email protected].

 

https://www.facebook.com/GeniusParentingCY

 

 

Μπορείς να ακολουθήσεις την Θεοδοσία Κυριάκου

στο Facebook ΕΔΩ   

και στο instagram EΔΩ 

 

 

 

photo credits People photo created by freepik – www.freepik.com

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα