Freedom Pass: Με αυτό θα πίνουμε καφέ – Πώς λειτουργεί
Freedom Pass: Με αυτό θα πίνουμε καφέ – Πώς λειτουργεί

Freedom Pass: Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο STAR έκανε ειδική αναφορά στη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Στο πως θα λειτουργήσει η εστίαση με τα αμιγή και μεικτά καταστήματα από τις 15 Ιουλίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα ισχύσουν βέβαια, αν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω αύξησης κρουσμάτων και λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Ήδη σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η εστίαση θα δουλεύει μόνο με καθήμενους και προανήγγειλε αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Ωστόσο σε σχέση με αυτά που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, οι επαγγελματίες της εστίασης, προετοιμάζονται για την υποδοχή των πελατών με το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου.

Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο STAR έκανε ειδική μνεία στη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Επεσήμανε πως ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet του και να ελέγχει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Freedom Pass: Ανάλογα με το τι «διαβάζει» το app, θα έχει και ένα διαφορετικό χρώμα:

Πράσινο χρώμα: αν κάποιος είναι εμβολιασμένος.
Κίτρινο χρώμα: αν έχει αρνητικό τεστ.
Κόκκινο χρώμα: αν το πιστοποιητικό δεν είναι γνήσιο ή προκύψει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η διαδικασία είναι απλή, με τον ιδιοκτήτη να κατεβάζει την εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη όπως κάθε application στα stores και με το που την ανοίξεις, με την κάμερα σαρώνεις το πιστοποιητικό που θα είναι χάρτινο ή screenshot από άλλο κινητό και βλέπεις το αποτέλεσμα.

Οι αντιδράσεις των επαγγελματιών της εστίασης

Τόσο η εξαγγελία των μέτρων όσο και ο τρόπος υλοποίησής τους έχει προβληματίσει έντονα τους επαγγελματίες που καλούνται να δηλώσουν αν τα καταστήματά τους θα είναι αμιγή ή μεικτά, ενώ εκφράζουν και ενστάσεις για τον τρόπο του ελέγχου των πελατών, καθώς μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσλάβουν ακόμα έναν υπάλληλο για αυτήν τη δουλειά.

«Φοβόμαστε τις επεξηγήσεις μήπως εξελιχθούν σε πιο εφιαλτικές από αυτό που φαίνεται σήμερα», σημειώνει η κ. Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του δικτύου Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ). Θεωρεί ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, ενώ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι περισσότερες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, θα επιλέξουν το μικτό μοντέλο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διώξουν πελάτες αλλά και να προσλάβουν έναν επιπλέον εργαζόμενο μόνο και μόνο για να επιτηρεί την είσοδο.

Οι επιχειρηματίας επιζητούν να είναι πολύ ξεκάθαρο στον πελάτη υπό ποιες προϋποθέσεις θα εισέρχεται σε ένα κατάστημα αλλά και στον υπάλληλο του καταστήματος πώς θα διασταυρώνει στοιχεία πιστοποιητικών και τεστ με γρήγορο και απλό τρόπο. «Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες του συστήματος, καθώς μιλάμε για την είσοδο κάθε μαγαζιού», σημειώνει σχετικά ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).

Freedom Pass από τις 20 Ιουλίου

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης η εφαρμογή για το Freedom Pass θα κάνει πρεμιέρα περίπου στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στόχος, είναι η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη εκείνη την ημερομηνία και το ποσό της χρεωστικής κάρτας θα μπορούν να το λάβουν ακόμη και όσοι έχουν κάνει μόλις την πρώτη δόση.

Εξήγησε πως η εφαρμογή θα αντλεί στοιχεία από το gov.gr και η χρεωστική κάρτα θα διατίθεται για δραστηριότητες τουρισμού και πολιτισμού χαρακτήρα που στερήθηκαν οι νέοι.

«Με το που είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, κάνεις την αίτηση και την επόμενη ημέρα βγάζεις την κάρτα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτίμησε πως υπάρχει τεράστια ανταπόκριση τω νέων ενώ θεωρεί πως «τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο από χτες, που ήταν μια καλή ημέρα, η βελόνα κινείται».

Green pass: Σύγχυση με τη βεβαίωση και το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Σε τι διαφέρουν, πού χρησιμοποιούνται

Πολλές είναι οι πληροφορίες που θα πρέπει να διαχωρίσει ή να μάθει κανείς εξαιτίας της νέας τάξης πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα στην πανδημία.

Ωστόσο την ώρα που ξεκινούν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους και θεσπίζονται άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τόσο και περισσότεροι νέοι όροι μπαίνουν στις ζωές μας με αποτέλεσμα να… μπερδευόμαστε.

Βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό; Τι βγάζω την επόμενη ημέρα μετά τον εμβολιασμό και τι ισχύει για 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση;

Πώς γίνεται να έχω πιστοποιητικό μετά τη δεύτερη δόση αλλά να πρέπει να κάνω rapid test για να ταξιδέψω καθώς δεν έχουν περάσει 14 ημέρες;

Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν μπερδέψει πολλούς πολίτες που θέλουν να πάνε διακοπές ή τέλος πάντων να βγάλουν μία άκρη για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις με στόχο να εξηγήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τους νέους όρους που μπαίνουν στην καθημερινότητα μας.

Διευκρινίσεις

Αν είσαι εμβολιασμένος και θέλεις να ταξιδέψεις στο νησί μπορείς να το κάνεις είτε έχοντας το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) είτε την βεβαίωση εμβολιασμού (ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική εκδοχή). Ωστόσο ανεξάρτητα με το πότε θα αποκτήσεις ένα από τα δύο, επιτρέπεται να ταξιδέψεις αφού περάσουν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (με όλα τα εμβόλια).
Αν θέλεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, τότε θα πρέπει να έχεις εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass). Η βεβαίωση δεν επαρκεί.

Αν έχεις κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά δεν έχουν περάσει 14 ημέρες και θέλεις να ταξιδέψεις σε κάποιο νησί, τότε θα πρέπει να κάνεις rapid ή PCR τεστ.

Το ότι έχεις εκδώσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει πως μπορείς να ταξιδέψεις κιόλας αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες. Πάνω στο χαρτί αναγράφεται μάλιστα πότε έγινε η δεύτερη δόση σου, οπότε αν προσπαθήσεις να κάνεις «ζαβολιά» θα το καταλάβουν.
Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (green pass) δεν αφορά μόνο τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δηλώνουν εκεί τα αποτελέσματα από τα rapid ή τα PCR τεστ ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. Πρόκειται δηλαδή για έναν «ψηφιακό φάκελο» με όλες τις κατηγορίες μέσα. Έτσι ουσιαστικά ο όρος οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν με το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι τόσο σωστός.
Ας δούμε αναλυτικά την κάθε περίπτωση:

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (ή green pass)

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό είναι ουσιαστικά ένας «φάκελος» και αφορά τους εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν νοσήσει ήδη από covid.

Ένας εμβολιασμένος μπορεί να ταξιδέψει εντός και εκτός της χώρας έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Πρέπει μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο ναυτιλίας να έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες από τον εμβολιασμό.

Τι περιλαμβάνει:
Είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και περιλαμβάνει:

Στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού).

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, περιλαμβάνει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Δηλαδή ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα) καθώς και ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Πότε ενεργοποιείται

Βάσει του κανονισμού με το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (μετά τις 14 ημέρες) και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid – 19.

 

Πώς το εκδίδεις:

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχεις ελληνική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία σου με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ.

Θα χρειαστείς:

τους προσωπικούς σου κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
τον ΑΜΚΑ σου

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού:

παρέχεται σε ψηφιακή και / ή έντυπη έκδοση
είναι ασφαλές και προστατευμένο και περιλαμβάνει κωδικό QR
παρέχεται και στα αγγλικά
Η επιβεβαίωση της εγκυρότητας του πιστοποιητικού γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου εισόδου ταξιδιωτών και με συγκεκριμένη πύλη που αναπτύσσει η ΕΕ.

Freedom Pass: Βεβαίωση εμβολιασμού (η ελληνική εκδοχή)

Με την βεβαίωση εμβολιασμού μπορείς να ταξιδέψεις προς τα ελληνικά νησιά (όχι εξωτερικό) 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σου.

Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που έκανες την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείς:

τους προσωπικούς σου κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
τον ΑΜΚΑ σου
Η βεβαίωση που θα εκδώσεις έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

εμβολιαστεί στην Ελλάδα
νοσήσει και έχεις κάνει μία δόση εμβολιασμού στην Ελλάδα
QR code ή Barcode
Τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και η βεβαίωση εμβολιασμού έχουν πάνω τους ένα QR code.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Επίσης μέσω του QR code θα γίνεται ο έλεγχος ενός πιστοποιητικού, καθώς θα γίνεται σάρωση του κωδικού QR και επαλήθευση της υπογραφής.

Μάλιστα τα QR Codes (Quick Response Codes) ξεπροβάλλουν διαρκώς σε διάφορα σημεία του κόσμου εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Ωστόσο το «μεγάλο μπαμ» έγινε μετά την άρση του lockdown όταν πολλά καταστήματα το υιοθέτησαν και κατάργησαν τα κλασικά μενού.

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται κυρίως από tech savvy εταιρίες και χρήστες ενώ η αποτελεσματικότητα τους και η χρήση τους σταδιακά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και ευρύτερη.

Αν μπορούσαμε να χωρέσουμε τον ορισμό των QR Codes σε μια πρόταση, θα λέγαμε ότι αποτελούν έναν έξυπνο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online.

 

Freedom Pass: Τι είναι τα QR Codes;

Τα QR Codes (Quick Response Codes) είναι μια μορφή barcodes, η οποία ξεκίνησε κάπου στις αρχές του ’90 στην Ιαπωνία, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας αποθήκευσής τους και της ταχύτατης αναγνωσιμότητας τους (readability). Στις μέρες μας QR codes συναντάμε σε περιοδικά, διάφορα έντυπα, κάρτες μαγαζιά, κτίρια, ακόμα και μπλουζάκια.

Freedom Pass: Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γιατί;
Η ικανότητα των QR Codes να συνδέουν ανθρώπους μεταξύ τους και ανθρώπους με Multimedia περιεχόμενο, είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές!

Στην ουσία δεν υπάρχει περιορισμός για το μέγεθος της πληροφορίας που μπορεί να μοιραστεί κάποιος με ένα QR Code. Μπορεί να είναι ένα link, ένα Video ή ένα ολόκληρο eBook!

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις QR Codes σε:

επαγγελματικές κάρτες, στο μπροστά ή πίσω μέρος τους
διαφημιστικά φυλλάδια ή άλλο προωθητικό έντυπο υλικό
εταιρικά αυτοκίνητα, φορτηγά κτλ.
ετικέτες προϊόντων και συσκευασίες
σε κονκάρδες ή ταμπελάκια κατά τη διάρκεια ενός event ή έκθεσης
σε καταλόγους εστιατορίων και σε καφετέριες (πχ. πληροφορίες για τα χαρμάνια καφέ κτλ.)
σε εισιτήρια, περιοδικά, βιβλία και άλλα πολλά.