Site icon KalimeraEllada.gr

Ευρώπη & «Ψαλίδι»: Πότε γίνεται άλλοθι για αντιλαϊκές πολιτικές;

Μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου αυτή η προσέγγιση αναδεικνύεται είναι η συνεχής αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων για τη μείωση των έμμεσων φόρων. Η μείωση του ΦΠΑ ή άλλων αντίστοιχων επιβαρύνσεων θα μπορούσε να προσφέρει άμεση ανακούφιση στα νοικοκυριά, ενισχύοντας την αγοραστική τους δύναμη σε μια περίοδο που η ακρίβεια μαστίζει την οικονομία. Ωστόσο, η επίκληση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και η ανάγκη για εξισορρόπηση του προϋπολογισμού χρησιμοποιούνται ως δήθεν αδιαπέραστα εμπόδια, αποτρέποντας την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα ήταν σαφώς προς όφελος του πολίτη. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι οι προτεραιότητες δεν ευθυγραμμίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Επιπλέον, η υπερβολική έμφαση στους εξωτερικούς περιορισμούς συχνά αποπροσανατολίζει την προσοχή από την ανάγκη για εσωτερικές δομικές μεταρρυθμίσεις και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Αντί να αναζητούνται καινοτόμες λύσεις και να επιδεικνύεται μεγαλύτερη ευελιξία εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων, η ευκολία της επίκλησης των «Βρυξελλών» μοιάζει πιο ελκυστική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι πολιτικές επιλογές είναι περιορισμένες, όχι τόσο από την πραγματική αναγκαιότητα, όσο από την επιλογή να μη γίνουν οι δύσκολες, αλλά αναγκαίες, προσαρμογές που θα ενοχλούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα ή θα απαιτούσαν μεγαλύτερη προσπάθεια και πολιτική βούληση. Η δικαιολογία των ευρωπαϊκών επιταγών γίνεται έτσι ένα εύκολο «μαξιλάρι» για την αποφυγή αλλαγών. Η αναφορά στην Ευρώπη ως τον απόλυτο ρυθμιστή των οικονομικών πολιτικών, ενώ έχει βάση σε ορισμένα πλαίσια, μπορεί να γίνει εργαλείο για την απόκρυψη αδράνειας ή την επιλεκτική εφαρμογή μέτρων. Όταν τα δημοσιονομικά πλαίσια των Βρυξελλών επικαλύπτονται συνεχώς, χωρίς παράλληλα να αναδεικνύονται οι δυνατότητες για ευελιξία ή οι εναλλακτικές προσεγγίσεις που μπορούν να εντός αυτών, τότε η επίκληση αυτή χάνει την ουδετερότητά της και αποκτά χροιά πολιτικής δικαιολόγησης.

Ειδικά όταν μιλάμε για θέματα που άμεσα επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως οι φόροι που συνδέονται με την κατανάλωση, η αδράνεια και η επανάπαυση σε γενικόλογες δικαιολογίες, υποδηλώνουν μια απομάκρυνση από την πραγματική εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Η αποτελεσματική διακυβέρνηση απαιτεί την ικανότητα να βρίσκονται λύσεις ακόμη και κάτω από περιορισμούς, και όχι απλώς την επίκληση των περιορισμών ως δικαιολογία για μη δράση. Κατ’ ουσίαν, η παρούσα κατάσταση αναδεικνύει μια βαθύτερη πρόκληση: πώς να επιτυγχάνεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, χωρίς να θυσιάζεται η κοινωνική συνοχή και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Η διέξοδος δεν βρίσκεται στην επανάπαυση στην επίκληση των εξωτερικών επιταγών, αλλά στην ενεργή διεκδίκηση βελτιωμένων όρων, στην υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών που ανακουφίζουν τους πολίτες, και στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Μόνο έτσι θα καταστούν τα ευρωπαϊκά πλαίσια εργαλείο προόδου και όχι πρόσχημα για στασιμότητα και αδικία.

Exit mobile version