30.2 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Έκτακτη απόφαση για το πρόγραμμα «ΤΑΛΩΣ» και άμεση ενημέρωση του πρωθυπουργού

Must read

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για το πρόγραμμα ΤΑΛΩΣ.

Τους προβληματισμούς του για την υπογραφή της συμφωνίας ΤΑΛΩΣ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην οποία αναφέρει πως θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς για τους κινδύνους του προγράμματος.

Ζητά μάλιστα την απόσυρση της συγκεκριμένης Προγραμματικής Συμφωνίας και τη συνολική επανεξέταση του πλαισίου υλοποίησης, επιχειρησιακής λειτουργίας και συντήρησης του εν λόγω έργου.

Ειδικότερα, τo ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συνεδρίασε και μετά από ενδελεχή συζήτηση σχετικά με την ανακοινωθείσα Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την υλοποίηση του έργου ΤΑΛΩΣ, αποφάσισε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο της Βουλής, την Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και τους συναρμόδιους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς ότι η συγκεκριμένη Προγραμματική Συμφωνία:

Είναι επισφαλής ως προς το αναμενόμενο για την Πολιτεία αποτέλεσμα, καθώς ανατίθεται σε Φορέα ο οποίος δεν διαθέτει ούτε την επιστημονική, τεχνική και τεχνολογική μοναδικότητα, αλλά ούτε και την επάρκεια για την υλοποίηση και επιχειρησιακή λειτουργία έργου που αφορά στην παρακολούθηση και πρόγνωση ακραίου καιρού και κυματισμού.

Ανατρέπει την «οικονομία κλίμακας», αφού αντίστοιχα επιχειρησιακά συστήματα παρακολούθησης και πρόγνωσης λειτουργούν ήδη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στα Ερευνητικά Κέντρα ΕΑΑ και ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).

Διεμβολίζει θεσμοθετημένες ερευνητικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες οι οποίες προβλέπονται με απόλυτη σαφήνεια στους Οργανισμούς των Ερευνητικών Κέντρων ΕΑΑ και ΕΛΚΕΘΕ και ουσιαστικά αναδιατάσσει αυθαίρετα, και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ν. 4310/14 άρθρο 11.1) και του αρμόδιου για την Έρευνα Υπουργείου (ΥΠΑΝΕ), τον ερευνητικό χάρτη της χώρας.

Ζητά
Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας (Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, σχετικά με την επιχειρούμενη αυθαίρετη αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας, τη διεμβόλιση θεσμοθετημένων Ερευνητικών και Επιχειρησιακών δράσεων του ΕΑΑ και του ΕΛΚΕΘΕ και τη δημιουργία εντέλει ενός άναρχου τοπίου στον ερευνητικό ιστό της χώρας.

Την απόσυρση της συγκεκριμένης Προγραμματικής Συμφωνίας και τη συνολική επανεξέταση του πλαισίου υλοποίησης, επιχειρησιακής λειτουργίας και συντήρησης του έργου/συστήματος ΤΑΛΩΣ από μηδενική βάση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους ερευνητικούς φορείς ΕΑΑ και ΕΛΚΕΘΕ ούτως ώστε μέσα από μια τέτοια επένδυση να επιτευχθεί αξιοποίηση της ερευνητικής και τεχνολογικής υποδομής, που ήδη υφίσταται στο ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας, και πραγματική αναβάθμιση της παρακολούθησης και πρόγνωσης ακραίου καιρού και κυματισμού, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, των λιμενικών εγκαταστάσεων και της Έρευνας και Διάσωσης στις ελληνικές θάλασσες.

Απευθείας ανάθεση 30 εκατ. ευρώ στο ΙΤΕ – Απέκλεισαν ΕΛΚΕΘΕ και Αστεροσκοπείο Αθηνών

Πριν από μερικούς μήνες, έγινε γνωστή η απευθείας ανάθεση έργου 30εκατ. ευρώ (!) από το υπουργείο Ναυτιλίας στο ΙΤΕ για την παρακολούθηση και πρόγνωση ακραίου καιρού για την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας συστήματα (ραντάρ και δικτύωση) που μόνο το ΙΤΕ δεν διαθέτει στη χώρα μας.

Πρόκειται για την προγραμματική συμφωνία «ΤΑΛΩΣ» με τους εργαζόμενους στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), να δηλώνουν την έντονη έκπληξη και ανησυχία τους, σχετικά με την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας καθώς ούτε καν κλήθηκαν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό μάλλον διότι όπως φαίνεται είναι και οι μόνοι (φορείς) με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο έργο.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι αν και μόλις το 2021 το ίδιο έργο ήταν κοστολογημένο στα 7 εκατ. ευρώ τελικά δόθηκε φέτος στα 30 εκατ. ευρώ όπως διαβεβαιώνουν  γνώστες επί του θέματος. Δηλαδή, άνω του 400% αύξηση του προϋπολογισμού για το ίδιο πάντα έργο.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα