Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules, εξέτασε πώς διάφορα όσπρια επηρεάζουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τη φθορά των κυττάρων.
Το όσπριο που ξεχώρισε
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τρόφιμο–«σύμμαχος νεότητας» είναι το κόκκινο φασόλι.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις φαινολικές ενώσεις και τις ανθοκυανίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και ενισχύουν τη μιτοχονδριακή λειτουργία, επιβραδύνοντας έτσι τους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης.
Γιατί είναι μοναδικό
Τα εκχυλίσματα από κόκκινα φασόλια παρουσίασαν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση in vitro, επηρεάζοντας θετικά κρίσιμους δείκτες που συνδέονται με τη γήρανση.
Οι ενώσεις του φαίνεται να:
– μειώνουν την κυτταρική φλεγμονή,
– βελτιώνουν τη ρύθμιση των λιπιδίων,
– ενισχύουν την αντίσταση στην ινσουλίνη,
– προσφέρουν αγγειακή προστασία.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα; Καμία άλλη τροφή της ίδιας κατηγορίας δεν εμφάνισε τόσο ολοκληρωμένο συνδυασμό αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικής και μεταβολικής δράσης.