ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ - Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ - Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα

 

Συνεργάτες του Τσαβούσογλου δεν επέτρεπαν στον Έλληνα ΥΠΕΞ να απαντήσει!

Ένταση επικράτησε κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μελβούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Δένδιας τόνισε:

Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Αγκυρα.

Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο».

Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Θα ξαναζωντανέψουμε τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών το βρίσκουμε σημαντικό. Οι διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη μετά από 5 χρόνια και στην Αθήνα τώρα, πραγματοποιήθηκαν σε μια θετική ατμόσφαιρα και ευχαριστούμε τις ομάδες μας.

Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με έναν ειρηνικό τρόπο όχι με τρίτες χώρες, πρέπει να βρούμε λύσεις μεταξύ μας και αποφεύγουμε τις προκλητικές στάσεις. Κοιτάξαμε τις διμερείς σχέσεις μας σε όλα τα πλαίσια από όλες τις πλευρές. Μιλήσαμε για τα προβλήματα μας στη Μεσόγειο ειλικρινά, έχουμε διαφορετικές οπτικές στο Αιγαίο.

Εμείς ως Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο κάναμε μια πρόταση να κάνουμε μια διάσκεψη στην ΕΕ για το θέμα. Όπως ξέρετε, θα κάνουμε μια συνάντηση για την Κύπρο για να καταλάβουμε αν έχουμε ένα κοινό πλαίσιο ως Ελλάδα και Τουρκία και οι υπόλοιπες χώρες. Επιβεβαιώσαμε με τον Νίκο Δένδια ότι θα βρεθούμε στο τέλος του μήνα».

«Μιλήσαμε για όλες τις προοπτικές ων σχέσεων μας, είναι σημαντικό να έχουμε οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Μιλήσαμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Τον τελευταίο καιρό έχουν προβλήματα να περάσουν τα σύνορα τα φορτηγά μας. Είναι σημαντικό το εμπόριο με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες να συνεχιστεί και μιλήσαμε με τον κ. Δενδια και για το θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη και είχαμε συνομιλίες με την ΕΕ για να έχουμε καλύτερη συνεργασία, είναι ένα ανθρώπινο θέμα και πρέπει να μην έχουμε ανταγωνισμό.

Έχουμε μειονότητες και στην Ελλάδα και την Τουρκία, μιλήσαμε για τους Τούρκους στη Θράκη. Από την μέρα που ήρθαμε στην κυβέρνηση κάναμε πολλά για τις μειονότητες στην Τουρκία και πολλά θετικά βήματα.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, σας αποκαλώ Δενδια, σας αποκαλώ Νίκο, έχουμε μια προσωπική σχέση από το 2003 στο συμβούλιο της Ευρώπης, το να τον υποδέχομαι στη χώρα μου ως υπουργό Εξωτερικών με γεμίζει χαρά και ικανοποίηση».

Δένδιας: Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας

Σε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνεις, να με προσκαλέσεις απόψε στο δείπνο “ιφτάρ” απόψε. Να μεταφέρω τις ευχές του κ. Μητσοτάκη στους μουσουλμάνους για το ραμαζάνι. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για το ισλαμικό τέμενος που θα εγκαινιαστεί μετά την πανδημία”, είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

Και συνέχισε: “Πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, κατ’ αρχήν σε οικονομικό επίπεδο και καταθέσαμε σχετικές προτάσεις.

Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

“Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης”, είπε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για “τουρκική μειονότητα”. “Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων”, είπε στη συνέχεια.

“Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απειλή πολέμου αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. Επιπλέον, συζητήθηκε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και της Μονής της Χώρας, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

“Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας”, είπε στη συνέχεια, προσκαλώντας στην Αθήνα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: O ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε

“Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας.

Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Mετά την απάντηση του Νίκου Δένδια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε:

«Η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους . Οι διερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο ήταν πλήρως νόμιμες. Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού Αν αναφερθούμε στη Λωζάνη, πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση ορισμένων νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν άλλα δεν αναφέρεστε στο θέμα της αποστρατικοποίησης που προβλέπει η συνθήκη. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και έχουμε αποφασίσει να λύσουμε τα ζητήματα μας μέσω διαλόγου.

Δεν είναι ότι δεν έχουμε σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο όμως θα πρέπει να ξέρουμε σε τι αποβλέπει η κάθε χώρα και το κάθε μέλος μιας οργάνωσης όπως είναι η ΕΕ. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα βρούμε άλλο τρόπο. Αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το γεύμα».