27.7 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

ΕΝΦΙΑ 2024: Εδώ η εκτύπωση του εκκαθαριστικού

Must read

Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ 2024 είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ και στο myaadeapp από το βράδυ της Κυριακής 8/4, ενώ αρκετοί θέλησαν να πληρώσουν απευθείας από το κινητό τους μέσω IRIS, την πρώτη δόση.

 

Όσοι δεν έχετε δει ακόμη το εκκαθαριστικό σας, μπορείτε να το δείτε άμεσα, άκολουθώντας απλά μερικά βήματα.

 

 

ΕΝΦΙΑ 2024: Εδώ η εκτύπωση του εκκαθαριστικού

 

 

Υπενθυμίζεται, πως φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ «σπάει» σε 11 δόσεις, ενώ όσοι διαπίστωσαν λάθη, σε λίγες μέρες θα μπορούν να τα διορθώσουν.

Εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2024 με λίγα βήματα

Αρχικά θα πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κάνοντας κλικ εδώ και στη συνέχεια να εντοπίσετε το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές».

Πατώντας αυτή την επιλογή θα βρεθείτε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου εκεί υπάρχουν έξι διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Εν συνεχεία θα βρεθείτε σε ένα ακόμη ψηφιακό περιβάλλον όπου υπάρχουν οι «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές». Εκεί πρέπει να επιλέξετε και να κάνετε κλικ στο σημείο που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Αμέσως μετά θα βρεθείτε στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Το επόμενο βήμα είναι να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιείτε για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής σας.

Μόλις συμπληρώσετε τα εν λόγω πεδία θα πατήσετε την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και αμέσως μετά εφόσον τα στοιχεία σας είναι σωστά θα βρεθείτε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου όπου κάτω χαμηλά θα πρέπει να πατήσετε την επιλογή «Είσοδος».

Στη συνέχεια θα βρεθείτε σε μία σελίδα όπου αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις».

Το πρώτο πράγμα που θα δειτε είναι ότι εκεί που αναγράφει «Έτος» εμφανίζει την επιλογή «2024».

Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνετε κλικ σ’αυτή την επιλογή και να βάλετε ως έτος το 2024.

Αμέσως μετά θα διαπιστώσετε ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf». Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνετε κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024.

Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξετε θα πρέπει πάνω δεξία να αναγράφετε «ΕΝΦΙΑ 2024». Αυτό σημαίνει ότι έχετε κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

 

Δείτε παρακάτω πως θα το πληρώσετε στο κινητό

 

Το myAADEapp  προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από το κινητό τηλέφωνό τους και με λίγες κινήσεις.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και σε κινητά τηλέφωνα με λογισμικό Android και σε κινητά της Apple με λογισμικό iOS και μπορείτε να την «κατεβάσετε» από το αντίστοιχο App Store του κινητού τηλεφώνου σας, φυσικά είναι τελείως δωρεάν και η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Επισημαίνεται ότι η νέα εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα προσωποποιημένων ενημερώσεων στους πολίτες – φορολογούμενους για φορολογικές υποχρεώσεις που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.

Ακόμα, όταν αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι κάτοχοι της εφαρμογής θα λάβουν μια σχετική ειδοποίηση (push notification). Ωστόσο, αν κάποιος φορολογούμενους δεν σπεύσει να πληρώσει και πλησιάζει ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, τότε θα λαμβάνει προσωποποιημένο μήνυμα για την υποχρέωσή του που λήγει, ώστε να πληρώσει και να γλυτώσει τα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Επίσης, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει μέσω της εφαρμογής με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με χρεωστική κάρτα τους φόρους του και τα τέλη που οφείλει όπως, για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας.

Πότε η πρώτη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν σε 11 από τις 10 που ήταν, με την πρώτη δόση να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Μάλιστα, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν θα διαπιστώσουν αλλαγές στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλουν σε σύγκριση με το 2023, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και τις ίδιες εκπτώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι απέκτησαν ακίνητο το 2023 μέσω αγοράς, γονικής παροχής ή δωρεάς, θα παρατηρήσουν αύξηση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ λόγω αλλαγών στην περιουσιακή τους κατάσταση.

 

Πότε λήγει η πρώτη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024

Από τις 10 δόσεις, ο ΕΝΦΙΑ 2024 σπάει πια σε 11 με την πρώτη δόση να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Μάλιστα, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν θα διαπιστώσουν αλλαγές στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλουν σε σύγκριση με το 2023, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και τις ίδιες εκπτώσεις.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα