Η παρενέργεια που εμφανίζει ο άνθρωπος μετά από παράλληλο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και της γρίπης. Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες.
Ο παράλληλος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και της γρίπης μπορεί να θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς, όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν μία παρενέργεια που εμφανίζεται σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων.
Συγκεκριμένα, νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «The Lancet», αναφέρει πως παρατηρήθηκε νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας.
Πιο αναλυτικά, η μελέτη που ανέλυσαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, έγινε σε ενήλικες που έλαβαν μαζί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, είτε κάποιο αντιγριπικό εμβόλιο είτε placebo.
Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 679 άτομα, εκ των οποίων 340 έλαβαν ταυτόχρονα τα δύο εμβόλια και 339 διαδοχικά με 21 ημέρες διαφορά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, οι ανοσολογικές αποκρίσεις δεν επηρεάστηκαν από την ταυτόχρονη έγχυση και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιου ή μέτριου βαθμού. Παρόλα αυτά, μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια περιγράφηκε, νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας.
Η ταυτόχρονη χορήγηση λοιπόν, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική σε αυτή την ομάδα ασθενών και μπορεί δυνητικά να διευκολύνει το σύστημα υγείας τον επόμενο χειμώνα.