Μια ομάδα νεαρών φοιτητών από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ έχει δημιουργήσει μια καινοτόμα συσκευή που στοχεύει στη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη του τρέμουλου, ένα από τα κύρια συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.
Οι φοιτητές Θωμάς Μπίκιας, Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου, έχουν ιδρύσει την start-up επιχείρηση Tremor FreeMe, που επικεντρώνεται στην παροχή λύσεων για τους ασθενείς με Πάρκινσον.
Η συσκευή που έχουν αναπτύξει φοριέται στο χέρι σαν ρολόι και λειτουργεί ανιχνεύοντας ποιος μυς ενεργοποιείται ακούσια λόγω της πάθησης και ενεργοποιώντας τον αντίθετο μυ, παρέχοντας έτσι μια «αντικίνηση» που σταθεροποιεί το χέρι. Αυτό βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το τρέμουλο και να αποκτήσουν ξανά την καθημερινότητα τους και τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.
Η ομάδα έχει επίσης αναπτύξει μια εφαρμογή που επικοινωνεί με τη συσκευή, επιτρέποντας την εξατομίκευση της συσκευής σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα, αυξάνοντας το ποσοστό μείωσης του τρέμουλου.
Η συσκευή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο εργαστηριακού πρωτοτύπου και έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα. Η ομάδα συνεχίζει την εργασία για την ολοκλήρωση της τεχνολογίας και τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα μπορεί να φτάσει στον ασθενή το συντομότερο δυνατό.
Η επιτυχία της ομάδας έχει αναγνωριστεί, καθώς κατέκτησαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Cosmote Hackathon 2018 και πρόσφατα επιλέχτηκαν στο OK!Thess, ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη για εκπαίδευση και mentoring.
Με μία απλή κίνηση θα φορτίζεις πιο γρήγορα το κινητό σου!
Καλλιάνος – Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε μέχρι τη Λιβύη!
Φεύγεις διακοπές; Αυτό είναι το μυστικό για να διατηρήσεις ζωντανά τα φυτά σου όσο θα λείπεις