17.1 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Κορονοϊός: Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από σήμερα – Δείτε τον πίνακα

Must read

Υποχρεωτική θα είναι από σήμερα η χρήση προστατευτικής μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως ανακοινώθηκε επίσημα , έπειτα από την αύξηση που καταγράφηκε στα εγχώρια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.

 

 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατόπιν σχετικής εισήγησης των ειδικών, αποφασίστηκε η γενική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής και τροφίμων, υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής.

Η μάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, σε ταξί και σε επαγγελματικής χρήσης οχήματα για οδηγό και επιβάτες, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, στα ασανσέρ, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα.

Στον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης στο twitter δημοσιεύτηκε σχετικός πίνακας όπου αναφέρεται αναλυτικά το πού θα είναι από αύριο υποχρεωτική η χρήση μάσκας και πού θα υπάρχει η σύσταση για τη χρήση της.

 

 

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429.

 

Χαρδαλιάς: Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα μία ασφαλής χώρα

“Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας” είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση, ενώ ανέφερε ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.

“Η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας ότι «ο ιός είναι ακόμα εδώ”, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429. Παράλληλα, από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 1.294.798 άτομα ενώ έχουν διεξαχθεί συνολικά από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ανά πύλη εισόδου στη χώρα 171.138 έλεγχοι (τεστ COVID-19). Συνολικά ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου σε 344. Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των Βαλκανίων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες.

 

 

Δείτε τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά:

 

 

 

Κορονοϊός: Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 145 ενεργάκρούσματα κορονοϊού στην Αττική και 66 στη Θεσσαλονίκη. Από τα 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 36 νοσηλεύονται, ενώ 109 άνθρωποι είναι σε κατ’οίκον απομόνωση. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το 72% είναι σε τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας. Επίσης, είπε ότι 596 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση ως στενές επαφές.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, από τα 66 ενεργά κρούσματα, οι 8 ασθενείς νοσηλεύονται ενώ οι 58 παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση.

 

 

 

Κορονοϊός: Τι είπε ο Χαρδαλιάς για τις εκκλησίες, τα beach bar και τα πανηγύρια

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις εκκλησίες ρωτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. “Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και η συνολική εικόνα που έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν όλους τους κανόνες. Το αν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, επειδή προφανώς υπάρχει συγχρωτισμός είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν το εξετάζουμε . Πάμε βήμα βήμα και νομίζω ότι, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, αν προκύψει η ανάγκη για οποιοδήποτε περαιτέρω μέτρο, θα αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συνεννόησης μαζί τους και συγκεκριμένης πρότασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων” είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχολιάζοντας γενικά τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται είπε:

 

“Υπάρχει ζήτημα και ατομικής και συλλογικής ευθύνης στο ζήτημα των συναθροίσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα περιπολικό έξω από έναν χώρο που γίνονται εκδηλώσεις και συναθροίσεις. Ευθύνη έχουμε και ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις ειδικά κάποιες που είναι χαοτικές από πλευράς κόσμου, αλλά συμμετοχή έχουν και αυτοί που τις διοργανώνουν αυτές τις συναθροίσεις.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους και δίνουμε έμφαση ιδίως σε περιοχές που έχουν έντονα επιδημιολογικά φορτία. Ο σχεδιασμός γίνεται εβδομάδα- εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα γίνονται περίπου 1000 τεστ περίπου στοχευμένα στις 8 περιοχές με τα μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία και που αφορούν στους εργαζόμενους ειδικά στον τομέα είτε του τουρισμού είτε της εστίασης”.

Για τα beach bar και το αν εξετάζεται το κλείσιμό τους ή η απαγόρευση των beach party, είπε:

 

“Παρακολουθούμε προσεκτικά όλες τις προτάσεις είτε είναι σε επίπεδο επιτροπής εμπειρογνωμόνων είτε είναι σε προσωπικό επίπεδο, όπως ο κάθε καθηγητής που έχει τη δική του άποψη. Όλες μας οι αποφάσεις όμως βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και κορυφώνονται βήμα βήμα”.

“Σήμερα πήραμε απόφαση για την εφαρμογή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για συγκεκριμένες κατηγορίες. Προφανώς και μας ανησυχούν τα κρούσματα που υπάρχουν, αλλά είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας” είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να μην επιτρέψουμε ο όγκος των κρουσμάτων να γίνει τέτοιος που να μην μας επιτρέπει τις άμεσες και ακαριαίες ιχνηλατήσεις σε κάθε σημείο.

“Συζητάμε για τα πάντα και για τα ορθάδικα και για τις εκκλησίες. Οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται με βάση πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Άρα, όταν θα χρειαστεί να πάρουμε τις αποφάσεις, σημαίνει ότι θα έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα. κάθε μέρα, επιδημιολογικά παρατηρούμε τα πάντα σε κάθε περιοχή”.

 

 

Για τα πανηγύρια

“Θα πρότεινα να μην τα περιμένει κανείς πώς και πώς με την έννοια ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα των πανηγυριών” απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο. “αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, αλλά επιτέλους ας καταλάβουμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το προηγούμενα. άρα στο τέλος του μήνα θα λάβουμε τα δεδομένα που υπάρχουν και θα αποφασίσουμε.

Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου και είπα και την προηγούμενη φορά ότι προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τα αναστείλουμε, να απομακρυνθούμε λίγο από τα πανηγύρια, στα οποία όλοι θα θέλαμε να συμμετέχουμε, σε όλους μας δημιουργούν αναμνήσεις, όμως είναι η ώρα που ο καθένας μας πρέπει να κάνει μικρές ή μεγάλες θυσίες. Και δεν είναι μόνο τα πανηγύρια να μην γίνουν, είναι και να αποφύγει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει σε ανάλογες συναθροίσεις ή άσκοπες συνωστισμούς,. Άρα είναι θέμα και συλλογικής και ατομικής ευθύνης” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.


Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα