ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Digital nomads στην Ελλάδα: οφέλη για τους ομογενείς και τους ξένους

Το digital nomads lifestyle είναι κάτι που έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως.

Η πανδημία συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωση του φαινομένου των εξ’ αποστάσεως εργαζομένων οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό. Από ό,τι φαίνεται, η απομακρυσμένη εργασία θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά το πέρας της.

Και είναι λογικό, εφόσον φάνηκε ξεκάθαρα το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και εκτός του περιβάλλοντος του γραφείου. Αλλά γιατί έχει τόση σημασία για την Ελλάδα αυτό το είδος εργαζομένου; Ακόμη, πώς μπορούν να ωφεληθούν οι digital nomads της ομογένειας και γενικά του εξωτερικού από όσα έχει να τους προσφέρει η Ελλάδα;

Γιατί είναι σημαντικοί οι digital nomads για την Ελλάδα

Οι digital nomads είναι πολύ σημαντικοί για την Ελλάδα για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών, είναι το γεγονός ότι αποτελούν έναν τρόπο να καλύψει η χώρα το κενό που δημιουργήθηκε στο κομμάτι του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας. Φυσικά, συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των τεχνολογικών οικοσυστημάτων της, ενώ τα έσοδα που αποφέρουν στις τοπικές κοινότητες και στη χώρα γενικά είναι σημαντικά.

Σύμφωνα με μια έρευνα του MIT, αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύει κάθε χρόνο 100.000 digital nomads και αν μένουν στη χώρα για 6 μήνες, τα έσοδα που θα αποφέρουν θα είναι 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, σχεδόν το ίδιο ποσό που θα συγκεντρωνόταν από μία εβδομάδα διαμονής 2.5 εκατομμυρίων τουριστών στη χώρα.

Βέβαια, παρά τα όσα έχει να προσφέρει η Ελλάδα σε αυτούς τους εργαζόμενους, φαίνεται πως είναι στην 50στη θέση ανάμεσα σε 85 χώρες σε ό,τι αφορά την προσέλκυσή τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να το αλλάξει αυτό.

Γιατί να επιλέξουν οι digital nomads την Ελλάδα

Η χώρα προσφέρει πολλά οφέλη στους ψηφιακούς νομάδες. Παρέχει ευνοϊκές συνθήκες διαμονής και εργασίας, ειδικά με τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης επί του θέματος. Η μία έχει να κάνει με την έκδοση της Digital Nomad Visa, η οποία στοχεύει πολύ στους Άγγλους εργαζόμενους που θα μπορούν να μείνουν το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τους υπόλοιπους στη χώρα, καθώς υπολογίζεται ότι το Brexit θα τους ωθήσει να αναζητήσουν άλλα μέρη για να εργαστούν.

Η δεύτερη, αφορά τη μείωση των φόρων εισοδήματος κατά 50% για τα πρώτα 7 χρόνια παραμονής τους στη χώρα το οποίο είναι ένα σημαντικό κίνητρο για όσους θέλουν να εγκατασταθούν ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτού του είδους τα πρακτικά ζητήματα που έχουν μεγάλη αξία. Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και σε ό,τι έχει να κάνει με τα τοπία και τη διαβίωση, τόσο στους νομάδες γενικά, όσο και στους ομογενείς ψηφιακούς νομάδες που θα την επιλέξουν.

Το τοπίο και η ζωή στη χώρα

Το τοπίο και η ζωή στη χώρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση αυτού του είδους εργαζομένων. Ειδικά το καλοκαίρι, η Ελλάδα είναι ειδυλλιακός προορισμός. Η θάλασσα, ο ήλιος, αλλά και όσα μπορεί να δει κανείς, όπως αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, εκθέσεις, όλα παίζουν το ρόλο τους στο να καταστήσουν τη χώρα έναν μοναδικό προορισμό για απομακρυσμένη εργασία.

Παράλληλα, ένας digital nomad έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλά διαφορετικά μέρη. Μπορεί να εργαστεί τόσο από το βουνό (τα Μετέωρα είναι ένας μοναδικός τόπος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί), όσο και από κάποιο απομακρυσμένο νησί. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και το δίκτυο 5G που έχει εγκαταστήσει η χώρα, ώστε να μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

Το κόστος ζωής είναι χαμηλό, οι ρυθμοί της ζωής ξέγνοιαστοι και η διαμονή στην Ελλάδα είναι μια καλή ευκαιρία για τους ψηφιακούς νομάδες να δουλέψουν σε ένα ευχάριστο και χαλαρό κλίμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ιδανική μόνο τα καλοκαίρια. Όλες οι εποχές έχουν να δώσουν κάτι το ξεχωριστό και πλέον μπαίνει δυναμικά στον χάρτη ως προορισμός 4 εποχών.

Για τους ομογενείς digital nomads

Για τους ομογενείς digital nomads το να έρθουν στην Ελλάδα να εργαστούν αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούν με τις οικογένειές τους ξανά. Να κάνουν βόλτες σε αγαπημένα σοκάκια στα νησιά, να δουν ξανά τις μεγάλες πόλεις, όπως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και να εγκατασταθούν εκ νέου στη γενέτειρά τους.

 

Εξάλλου, το brain drain είναι κάτι που η χώρα θέλει να αντιμετωπίσει. Θέλει τους ομογενείς της πίσω. Τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2010 ή και αρκετά παλαιότερα. Όπως δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού: «Σας θέλουμε πίσω. Ανοίξτε γραφεία, δημιουργήστε εταιρείες ή μεταφέρετε ένα μέρος της εταιρείας σας στην Ελλάδα. Έχουμε τον ήλιο, την τεχνολογία και είμαστε στο πλευρό σας».

Από την άλλη πλευρά, οι ευνοϊκές συνθήκες μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε ομογενείς δεύτερης γενιάς, οι οποίοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο εξωτερικό, να γνωρίσουν τη χώρα καταγωγής των γονιών τους και να δουν ομορφιές που σίγουρα δεν θα βρουν στις πόλεις του εξωτερικού.

Recent Posts

Δείτε βίντεο: Ασυνείδητος τρέχει με 251 χιλιόμετρα την ώρα στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Οδηγό να κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα που έφτανε τα… 251 χιλιόμετρα την ώρα στην Αθηνών…

7 ώρες ago

Δεν το ξέρεις κι όμως υπάρχει! – Δες το ποτό που καίει ό,τι θερμίδες έχεις φάει!!

Πρόκειται για ένα φρούτο με πλούσιες ιδιότητες για την υγεία και τη διατροφή. Είναι γνωστό…

10 ώρες ago

Προστατεύοντας το Επιχειρηματικό σας Απόρρητο  – Η Υπηρεσία Εμπιστευτικής Καταστροφής Αρχείου της GreenFence προσφέρει ασφάλεια και περιβαλλοντική υπευθυνότητα

Στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, η ασφάλεια και η εμπιστευτικότητα των ευαίσθητων δεδομένων πρέπει να…

11 ώρες ago

Νεκρή 43χρονη στη Σαλαμίνα από τον σύντροφό της τον οποίον είχε καταγγείλει για ξυλοδαρμό πριν 3 ημέρες

Στη Σαλαμίνα, μια γυναίκα 43 ετών έχασε τη ζωή της από πυροβολισμούς σήμερα το πρωί…

13 ώρες ago

Είναι όντως βλαβερή για την υγεία η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό;

Η χρήση κινητών τηλεφώνων και η πιθανή σχέση της με την υγεία είναι ένα θέμα…

13 ώρες ago

Κακοκαιρία “αστραπή” τις επόμενες ώρες – Που θα δούμε χιόνια

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει…

15 ώρες ago