Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ιβάν Κορτσόκ στην κοινή συνέντευξη τύπου όμως αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Όπως επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Δεν μπορούν να αναζητηθούν λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου. Και βέβαια ευελπιστούμε ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο έντονο και με πιο πειστικό τρόπο».

«Θα ήθελα να σου πω, επίσης, ότι εμείς προτείναμε προς την τουρκική πλευρά μία θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί και από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μία σταδιακή μεταστροφή του κλίματος», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Σλοβάκο ομόλογό του.

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο. Ξαναλέω, όμως, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και επιμένω ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι θέσεις ευρωπαϊκές», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.