23 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

DEBATE – Εκλογές 2023: Όλες οι απαντήσεις των αρχηγών στο debate

Must read

DEBATE – Εκλογές 2023 – Δείτε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν.

 

DEBATE – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού. Γνωρίζω πως πιέζονται τα νοικοκυριά. Ο πληθωρισμός πέφτει, όμως οι τιμές τροφίμων παραμένουν υψηλές. Τρία τα μέτρα που πήραμε:

Καλάθι του νοικοκυριού

Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται – market pass

Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και εισόδημα, μόνιμες μειώσεις φόρων».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη δέσμευσή του για αυξήσεις μισθών την επόμενη τετραετία.

Σε δεύτερη ερώτηση της Σίας Κοσιώνη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, γιατί και εκεί ο πληθωρισμός θα πέσει κι εκεί. Είμαι διατεθειμένος, να συζητήσω επέκταση του food pass και στο επόμενο εξάμηνο. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις ΦΠΑ, δεν είδαμε πτώση τιμών».

 

Αλέξης Τσίπρας για οικονομία

«Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Μέχρι τις εκλογές η ΝΔ θα κοστολογήσει το πρόγραμμά μας 180 δισ. ευρώ. (…) Πέρα από το κόστος των δαπανών, υπάρχουν και έσοδα, έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, έχουν κέρδη ρεκόρ 25ετίας. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για την κοινωνία, αλλά θα κοστίσει σε όσους έχουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds που παίρνουν τα σπίτια, θα κοστίσει σε όσους έβγαλαν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης».

Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Σρόιτερ, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι ντροπή αυτοί που δώσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε που θα βρείτε για τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους (…) Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις τομές, σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

 

Νίκος Ανδρουλάκης

«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική. Όχι σταθερότητα με παρακμή και δημοσιονομικές περιπέτειες. Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Αυτά τα πρόσωπα έχουν κριθεί. (…) Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή», ανέφερε και εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και τους πλειστηριασμούς χωρίς να τον κατονομάσει. Απαρίθμησε στη συνέχεια στοιχεία του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κοστολογημένο πρόγραμμα.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ο αγώνας μου είναι για να βελτιωθεί η ζωή του λαού. Ναι σε σταθερότητα, όχι στην παρακμή. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις φορολογικές αδικίες. (…) Δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τις θυσίες των φτωχότερων. Έχουμε πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τις ανισότητες».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και για άμεσα προβλήματα, όπως οι συμβάσεις εργασίας, τα φορολογικά, τις οποίες άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα αγνόησαν, δεν τα ψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νόμων της κυβέρνησης, αλλά δεν ψήφισε τις προτάσεις μας».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ανεφάρμοστες είναι οι προτάσεις μας μόνο για το κεφάλαιο».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο (για το νόμισμα). Ακούω μια πλειοδοσία από όλους, χωρίς να λέει κανείς που θα βρει τα λεφτά». Ο ίδιος αναπτύσσει τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για την οικονομία και τη φορολογία, ενώ ανέφερε πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. «Μιλάω σαν επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός αρχηγός».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντηση: «Πρέπει να έχουμε εναλλακτική λύση για το νόμισμα, σε περίπτωση που καταρρεύσει η ευρωζώνη. Αν δείτε πως βολεύονται οι ανεξάρτητες αρχές, πως διορίζονται, θα καταλάβετε πως το 1 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί από κατάργηση ανεξάρτητων αρχών, μαζί με τους μετακλητούς του Μητσοτάκη».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Θα ήταν μεγάλο το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. (…)», είπε και συνέχισε: «Νιώθω πως βιώνω deja vu του 2009. Η ΝΔ λέει πως είμαστε θωρακισμένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως υπάρχουν λεφτά», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, εξωτραπεζικό, θα είναι το μέλλον. Αυτές οι χώρες που έχουν κεντρικές τράπεζες, το στήνουν πάνω στο λογισμικό τους σύστημα. Εμείς που δεν έχουμε κεντρική τράπεζα μπορούμε να το στήσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ.

 

DEBATE – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας

«Κρίσιμο το θέμα των εξοπλιστικών. Μετά από πολλά χρόνια μνημονίων, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ψηφίσαμε τις γαλλικές φρεγάτες, τα ραφάλ. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα μας. Θα ζητήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην Αμυντική μας Βιομηχανία».

Σε δεύτερη ερώτηση για το μεταναστευτικο απάντησε: «Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης στον Έβρο. Δεν θα πάμε αντίθετα από τις εισηγήσεις των ειδημόνων. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με φράχτες. Ας υπάρχουν όπου υπάρχουν, καλώς υπάρχουν. Αλλά το μεταναστευτικό θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Δεν έχω δεχθεί ποτέ πρόσκληση για να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. (…) Για τα εθνικά θέματα, για μένα το μεγάλο επίδικο είναι η Τουρκία. Θα έχουν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Και οι δύο υποψήφιοι προκαλούν. Πρέπει να αρθεί το ευρωπαϊκό βέτο. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Και οι ευρωπαίοι να βάλουν χρήματα στην τσέπη για τον φράχτη. Να ενισχυθεί η πολιτική του ευρωστρατού», ανέφερε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έχω συναντήσει 5 υπουργούς του κ. Ερντογάν ως ευρωβουλευτές. Πρέπει να καθορίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας».

Δημήτρης Κουτσούμπας 

«Οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, που γίνονται ενίοτε στόχος αντιποίνων. (…) Οι εξοπλισμοί αυτοί – το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία κλπ- δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της χώρα μας, που θα έπρεπε να είναι βασικός μας στόχος. Αυτοί οι εξοπλισμοί οδηγούν σε επιθετικές ενέργειες».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Θα συνεργαστούμε με όλες τις χώρες του κόσμου. Όταν βρεθεί το ΚΚΕ στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους Τούρκους. (…) Μας εμποδίζει σήμερα, όπως πχ το εμπάργκο που γίνεται στη Ρωσία, να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος, ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία, χάσαμε τη μισή Κύπρο, το Αιγαίο, ίσως και τη Θράκη. Για εμάς, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε! (…) Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε, μόνοι θα είμαστε!»

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Η πρώτη μας κίνηση θα είναι να γυρίσω τα όπλα που αφαίρεσε από τα νησιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αιτίας των απαιτήσεων της Τουρκίας». Επίσης είπε πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γιάνης Βαρουφάκης για εξωτερική πολιτική

«Να κρατήσουμε τα ερείσματά μας στην εξωτερική πολιτική. Να καταστήσουμε σαφές στους συμμάχους μας πως δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε. (…) Δεν πρέπει να φτάσουμε όμως εκεί. Η αποτροπή είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει διεθνής διάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη θαλασσίων ζωνών», απάντησε σε ερώτηση για πώς θα αντιδρούσε σε περίπτωση που τούρκοι κομάντος βρεθούν σε «γκριζαρισμένο νησί».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Πρέπει να κάνεις πολλά τηλεφωνήματα στο εξωτερικό. Και να κάνεις ό,τι σου πουν τα Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων».

Κυριάκο Μητσοτάκης

Μετά από μια δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν μεγάλα ζητήματα αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Υλοποιήσαμε εξοπλιστικά προγράμματα καλά μελετημένα, χωρίς να παραβούμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Είχα να διαχειριστώ όμως μια επιθετική Τουρκία. Χτίσαμε ισχυρές συμμαχίες, άλλαξαν οι ισορροπίες στο Κογκρέσο, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. (Τα εξοπλιστικά) είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευσης.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο αναθεωρητισμός είναι καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Θα τείνω χείρα φιλίας, αλλά δεν έχω αυταπάτες».

Debate – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Νίκος Ανδρουλάκης

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε ό,τι αφορά τους θεσμούς. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα», είπε για τις υποκλοπές και την έκθεση της PEGA. «Απίστευτο παρακράτος που δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και στρατηγούς», συνέχισε.

«Αλλά αυτή η κρίση θεσμών αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του έχει συνεργάτη που καταδικάστηκε 13-0 από το ειδικό δικαστήριο και κατεβαίνει υποψήφιους», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Δεν είπαμε ποτέ ότι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Εμείς λέμε πως έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, όπως τα ενεργειακά και η δήθεν πράσινη ανάπτυξη. (…) Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή ή στήριξη σε μια κυβέρνηση. Όταν ο λαός μας δώσει την πλειοψηφία, μπορούμε να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους από εφορίες και από τη Βουλή, και από λογιστές στα οικονομικά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και τα έσοδά μας. Αρνούμαστε όμως να δώσουμε λίστα στο κράτος γι αυτόν που μας ενισχύει. (…) Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο ή έναν οικογενειάρχη».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε όποιον θέλει να κατέβει στις εκλογές και να τον αφήνει να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή. Μόνο ο λαός αποφασίζει ποιος θα μείνει εκτός της Βουλής. (…) Ούτε οι υποκλοπές είναι σωστές. Δεν μπορείς να παρακολουθείς τον αρχηγό του στρατού ή τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνυπάρχουν. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους», είπε σε ερώτηση για το μπλόκο στον Κασιδιάρη.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ξέρουν κάποιοι πώς γίνονται οι αποστασίες. Συνεργασία με κόμμα που πρόδωσε τη Μακεδονία, που κάνει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να υπάρξει».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Το κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί, μετά τα μνημόνια. Λείπουν κομμάτια του. Ο κ. Πιερρακάκης, δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. Ξέρετε χώρα που να υπάρχει υπερταμείο; Όσον αφορά τους θεσμούς: Έχουμε μια κυβέρνηση που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις του. Είναι δυνατόν η εξεταστική της Βουλής να επικαλείται το απόρρητο;», διερωτήθηκε και ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Το ΜέΡΑ25 και το 2019 και τώρα, πρότεινε δημιουργία σώματος δίωξης οικονομικού και πολιτικού εγκλήματος. Αυτή είναι σημαντική τομή. (…) Για τα δικά μου λάθη: Να παρακαλέσω τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και γιατί δεν έκανε την εξεταστική για το 2015; Γιατί δειλιάσατε κύριε Μητσοτάκη;».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Και ανέλαβα 2 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεση και ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από δυσλειτουργίες στις μυστικές υπηρεσίες», είπε αρχικά και παρέθεσε τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε να παρακολουθηθεί. Το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Το κράτος δικαίου μας, σύμφωνα με τον Economist έκανε σημαντικά βήματα».

Αλέξης Τσίπρας

«Ένα σχόλιο, γιατί αισθάνομαι αμήχανα που κάθομαι στους 2 πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίο παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του εάν ήταν εθνικός κίνδυνος; Γιατί παρακολουθούσε στρατηγούς;

Η απλή αναλογική λέει πως πρέπει να βρούμε συγκλίσεις για την επόμενη ημέρα. Απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντα πως υπάρχει προοπτική σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «είναι φυσιολογικό πηγαίνοντας στις εκλογές να υπάρχει ανταγωνισμό ανάμεσα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις».

 

 

DEBATE - Εκλογές 2023: Όλες οι απαντήσεις των αρχηγών στο debate
DEBATE – Εκλογές 2023: Όλες οι απαντήσεις των αρχηγών στο debate

 

 

DEBATE – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η κατάργηση της ΕΒΕ δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα. Προτείνουμε δέσμη μέτρων για την Παιδεία, ανάμεσά τους και η κατάργηση της ΕΒΕ. (…) Ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό εκ του ασφαλούς, ανέξοδες υποσχέσεις προεκλογικές, διότι την ίδια στιγμή, βάζει μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό. Αυτή είναι η ουσία. Στα πλαίσια αυτά, με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει στην Παιδεία – που έχει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ- καμία ανοχή».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν θα στηρίξει το ΚΚΕ, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής. Δεν είναι ένα, δυο, τρια, ζητηματάκια. Η συνολική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου. Υποχρεώτητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχθώ γιατί είναι το σώμα μου και το κάνω ό,τι θέλω εγώ. Γιατί έπρεπε να επιβληθεί υποχρεώτητα στους συνταξιούχους; Για τις αμβλώσεις: Εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα. Και η Ελληνίδα μάνα θα κάνει ό,τι κρίνει σωστά», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Τις προσωπικές και τις πολιτικές μου θέσεις, τις υπαγορεύει η παράδοση της χώρας μου. (…) Θα διατηρήσω τη γλώσσα μου και την παράδοσή μου».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια καλά. Η όλη συζήτηση εδώ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αποκρουστική. Όλη η ιστορία αυτή δεν γίνεται να έρθει το Χάρβαρντ εδώ. Αλλά για να έρθει ένα κολλέγιο της συμφοράς. (…) Η ουσία είναι να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να τη φυλάξουμε από τα αρπακτικά».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να προτείνουμε στον κ. Τσίπρα και σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τις δυνατότητες διερεύνησης συγκλίσεων. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το ΕΣΥ που οραματίζομαι είναι από τις κεντρικές μου δεσμεύσεις. Γνωρίζω πως υπάρχουν ζητήματα στο ΕΣΥ που έμεινε όρθιο στα χρόνια της πανδημίας. Εκπονήσαμε συνολικό πρόγραμμα. (…) Έχουμε δώσει δεσμευτικούς στόχους για το πώς η υγεία μπορεί να παρέχεται σε πολύ συντομότερους χρόνους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Θυμίζω πως υπήρξε βελτίωση στα ποσοστά φτώχειας σε σχέση με πέρυσι. (…) Βασική μου προτεραιότητα η μείωση των ανισοτήτων. (…) Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κοινωνικός αποκλεισμός από τους άνεργους. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ψηλά στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Αλέξης Τσίπρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. Έδωσε μάχη για μια συμφωνία που τη φέραμε ξανά στην κρίση του ελληνικού λαού. Και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος, να αφήσουμε χρήματα στα ταμεία, να δώσουμε τη 13 η σύνταξη. (…) Και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε και δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που εκδίκασε το ΣτΕ».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, να τηρήσουμε μνημονιακές δεσμεύσεις, εντούτοις υπήρξε κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος. (…)».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Δεν αποτελώ κίνδυνο για την δημοκρατία. Κίνδυνο αποτέλεσα για τη Νέα Δημοκρατία, παρακολουθήθηκα στις εσωκομματικές εκλογές. Να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι (για τις υποκλοπές», ανέφερε αρχικά συμπληρώνοντας προηγουμένη τοποθέτησή του.

«Όλοι οι οργανισμοί δεν θα στελεχωθούν με κομματικά παιδιά. Αλλά με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Λευκή επιταγή όμως σε αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν πρόκειται να δώσουμε. (…) Το δημόσιο σχολείο να σταματήσει να είναι πάρεργο».

 

 

 

 

DEBATE – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Ενέργεια και περιβάλλον

Κυριάκος Βελόπουλος

«Να ρωτήσετε το λαό αν αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και τη βενζίνη του. Πολλοί εφοπλιστές κάνουν λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο λαός; Επιμένω στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε τους υδρογονάνθρακες και θα τους συνδέσουμε με μισθούς και συντάξεις».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Η πράσινη ενέργεια δεν αποθηκεύεται. Δεν υπάρχει μέθοδος. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με εμάς».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν. Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο πράγμα που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις. Όσον αφορά τη μετάβαση: Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες, μικρές αλουμινίου. (…) Ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν βάλει μπροστά το υδρογόνο. Είναι τεράστια αποτυχία ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί σε πράσινο σχέδιο ανάπτυξης».

Σε δεύτερη ερώτηση: «Με μία μηχανή κυκλοφορώ με τη σύζυγό μου. Τα αυτοκίνητά μας κάθονται. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να δίνουμε το προσωπικό παράδειγμα. Αλλά δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος με τις προτάσεις μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ, γι αυτό και στηρίξαμε την οικονομία και τους πολίτες. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατέψαμε την κοινωνία από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχουν πολύ μεγάλη αξία. Τα 2 εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα, μείωση ΦΠΑ) αξίζουν 4 δισ.ευρώ ετησίως», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπάρχουν προβλήματα. Στηρίξαμε όμως τα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, παραδίδουμε επιτέλους το μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία».

Αλέξη Τσίπρας

«Είπε κάτι ο κ. Ανδρουλάκης, να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές σε δημόσιους οργανισμούς. Συμφωνώ με την πρόταση, που γίνεται πιο επίκαιρη με το διορισμό – ρουσφέτι του σταθμάρχη στη Λάρισα», είπε αρχικά και συνέχισε: «Ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη λένε για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στην τσέπη του έλληνα καταναλωτή. Εμείς θα σταματήσουμε αυτό το μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος προς τα πάνω. Να που θα βρούμε τα λεφτά!».

Σε δεύτερη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Με κρατική ΔΕΗ προφανώς θα πληρώνουμε μικρότερους λογαριασμούς. Η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια. Η ΔΕΗ λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικά κριτήρια και με γαλάζια golden boys που δίνουν μπόνους στον εαυτό τους»

Νίκος Ανδρουλάκης

«Το 34% της ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο. Το δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο. (σ.σ. η πρόταση Τσίπρα) Αυτό είναι μια πρόταση που δεν αλλάζει την πολιτική της ΔΕΗ. Για μένα πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με τις επενδύσεις μας στο δίκτυο και την αποθήκευση. (…)».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Και σήμερα με το 34%, αν θέλει το κράτος κάνει αλλαγές. Το κράτος σήμερα κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ».

Δημήτρης Κουτσούμπας

Αρχικά ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης στη Μύκονο και τις Κυκλάδες, διαμήνυσε πως πρέπει να μπει φρένο. «Δεν πάνε οι εργαζόμενοι στις Κυκλάδες για να χτίσουν τις βιλάρες τους». Επίσης ζήτησε να μπει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

«Αν δεν αξιοποιηθούν άλλες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος και μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας. Το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς».

DEBATE – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Γιάνης Βαρουφάκης

«Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα για να διδάξω στο ΕΚΠΑ, για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια. Ακριβώς όμως γιατί έχω διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια, και ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια, δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως. Σημαίνει σεβασμός στο άσυλο, τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν ασφάλεια τα ίδια στους φοιτητές», είπε σε ερώτηση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Είμαι σταθερά αρωγός όποιου έχει απειληθεί για τις ιδέες του. Δεν με ικανοποιεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών στα ΑΕΙ. Αλλά το εμφυλιακό κλίμα στα ΑΕΙ που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ, υπονομεύει πολύ περισσότερο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οι νέοι έχουν κάθε δίκαιο να είναι επιφυλακτικοί έναντι της εξουσίας. Και θα αξιολογήσουν αυτή την κυβέρνηση αυστηρά. Και δεν είχα καμία δυσκολία να παραδεχθώ όπου είχα λάθος. Ένα λάθος όταν επαναλαμβάνεται γίνεται σφάλμα. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση, θα μπει από τους πολίτες στην κάλπη. Η κυβέρνηση θα τεθεί στην κρίση των πολιτών. Θα ζητούσα από τους νέους να αξιολογήσουν πολύ αυστηρά τα κόμματα, θα τους ζητούσα να συμμετέχουν στις εκλογές».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έγινε πολλή κουβέντα για το youth pass που είναι συμπληρωματικό μέτρο σε όσα εξαγγείλαμε. Προτείνω να καταθέσουν όλοι μετά τις πρώτες εκλογές τα προγράμματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ή όπου αλλού κρίνουν για να γίνει κοστολόγηση».

Αλέξης Τσίπρας

«Τόσα χρόνια γινόταν εξετάσεις στα πανεπιστήμια χωρίς ΕΒΕ. (…) Η κ. Κεραμέως έβαλαν την ΕΒΕ για:

Για να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ
Για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων.

Αυτό θεωρώ πως είναι ανήθικο. Εμείς δεν το λέμε τώρα ότι πρέπει να καταργηθεί η ΕΒΕ. Και λέμε πως εάν κυβερνήσουμε θα καταργηθεί η ΕΒΕ, θα αυξηθούν οι εισακτέτοι και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά ΑΕΙ».

Σε άλλη ερώτηση απάντηση: «Να μην αρχίσω τώρα να διεκδικώ με τον κ. Κουτσούμπα την ιδιοκτησία του Χαρίλαου Φλωράκη. Οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα, όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα»…

Νίκος Ανδρουλάκης

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων είναι το ότι έχουν πολλά εφόδια και λίγες ευκαιρίες. Γι αυτό και μετανάστευσαν μαζικά στο εξωτερικό. (…) Χρειαζόμαστε ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας. (…) Έχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Όταν υπάρχουν εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη αναλαμβάνει. Δεν λέω κάτι που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με την πρότασή μου για τους διοικητές νοσοκομείων. Γιατί θα αποφύγει να διορίσει ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, έχει πείρα. (…) Θα πρέπει να πάει η νέα γενιά να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη τη ζωή της νέας γενιάς. Εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τα παιδιά που είναι σε σεζόν να πάνε να ψηφίσουν εκεί. Δεν λύνεται το ζήτημα με την ετεροδημότευση. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Έχω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Η ΠΚΣ – η παράταξη της ΚΝΕ- είναι ξανά πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, όπως και πέρυσι. Η νεολαία να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος, γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, σκέφτεται το μέλλον, βγάζει συμπεράσματα. Να πάει να ψηφίσει στις 21 Μαΐου και να ψηφίσει ΚΚΕ».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Πώς να πιστέψει η νέα γενιά τους πολιτικούς όταν επί 12 χρόνια τους λένε ψέματα; (…) Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά για τα Τέμπη. Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν σεζόν στα κάτεργα. Και με ενοχλεί πως κάποια παιδιά είναι περισσότερο παιδιά από τα παιδιά μας. Που βολεύονται ως μετακλητοί».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μην ψηφίσουν οι νέοι. Οι νέοι μπορούν να πιέσουν τους παλιούς για αλλαγές. Ποια ελπίδα έχει ο νέος; Η Ελληνική Λύση μπορεί να δώσει ελπίδα στη νέα γενιά».

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος ερωτήσεων – Oι καταληκτικές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Γιάνης Βαρουφάκης

«Ζητάμε από τους νέους να ψηφίσουν στα λόγια. Καταθέτουμε ξανά και ξανά τροπολογία, να μπορούν οι νέοι να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει τη γενιά των Τεμπών. Ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως όσοι δουλεύουν στα κάτεργα των νησιών.

Υπάρχει το αφήγημα των κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος μας έβγαλε από τα μνημόνια. Υπάρχει και το αφήγημά μας ότι ο κ. Τσίπρας μας έφερε το 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο απ όλα. Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν τα 3 κόμματα, θα έχει βασικό στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχεία. (…) Από το 2017 έχουμε μόνιμη λεηλασία που βασίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, το σχέδιο Ηρακλής και το υπερταμείο».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Να ευχαριστήσω το λαό που μας έβαλε στην Ευρωβουλή και τη Βουλή. Τα κανάλια δεν μας φιλοξένησαν ποτέ, δεν μπορέσαμε ποτέ να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Δεν μπορέσαμε ποτέ να πούμε αυτό που πιστεύουμε, ότι μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του.

Έχω το πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Όλοι λένε για διαχείριση δανεικών και όχι το τι θα κάνουν για την πατρίδα. Έχουμε το σχέδιο, αλλά θα πονέσουν οι κομματικοί. Θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους.

Να ενώσουμε το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια με το Ψωμί – Παιδεία Ελευθερία. Έρχονται πολύ δύσκολες εποχές. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έζησε ο λαός μας αυτά τα χρόνια. Αυτό το δρόμο τον διαμόρφωσαν όλα κόμματα που υπηρέτησαν αυτό το δρόμο. Όλοι οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος και αυτό πρέπει να ξέρει ο λαός. Κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εκτιμάμε πως θα βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα, ακόμη και την 22α Μαΐου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή και ο λαός θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Θα πρέπει ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα και αντιλαϊκά που έρχονται».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Η χώρα μας χρειάζεται αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών. Το θέμα είναι, τι κυβέρνηση θα έχουμε. Που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς ή που θα στηρίξει τους νέους και τους εργαζόμενους;», διερωτήθηκε.

«Η χώρα μας χρειάζεται αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών. Το θέμα είναι, τι κυβέρνηση θα έχουμε. Που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς ή που θα στηρίξει τους νέους και τους εργαζόμενους;», διερωτήθηκε.

Αλέξης Τσίπρας

«Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Τα πανεπιστήμια έμειναν παρατημένα, τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Χιλιάδες νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίσουμε με απλή αναλογική και κοινή λογική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή. (…) Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης. Κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε έντιμα. Αφήσαμε χρήματα στα Ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς του μνημονιακούς περιορισμούς».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πιστεύω ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πως ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Και ότι κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων. Οι πολίτες όμως ψηφίζουν με το βλέμμα στο μέλλον και έχω ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον. Θέλω μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο και τον κατώτατο μισθό, που θα μειώσει την ανεργία. (…) Ξέρω ότι έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε. Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε.

Ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πράσινη ενέργεια. (…) Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνιστής, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα