Το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ (χαμηλό) με σταθερή τάση επιβεβαίωσε o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. Yπενθυμίζεται πως ο οίκος DBRS έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, μετά τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο ο S&P αλλά και ο Fitch.
Μάλιστα ο DBRS αναφέρει σε ανακοίνωση του πως η σταθερή τάση δείχνει πως οι κίνδυνοι για την πιστωτική αξιολόγηση είναι ισορροπημένοι.
«Οι καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να συμβάλλουν στο να παραμείνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ σε έντονη πτωτική τροχιά στο μέλλον», σημειώνει. Μετά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί κοντά στο 2% και αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο αυτό τη διετία 2024-2025.
Τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, που προβλέπονται πάνω από το 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023, θα βοηθήσουν ώστε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ του 2025 έναντι 160% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι ανήλθε πέρυσι.
Επιπλέον, η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποκτά ισχυρή δυναμική και σε συνδυασμό με τις υψηλότερες επενδύσεις, με στήριξη από πόρους της ΕΕ, θα αυξήσουν το δυνητικό ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει, οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν το εμπόριο και ο μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο αντίκτυπος στην οικονομία από τις τρέχουσες σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη και πιο αδύναμα δημόσια οικονομικά.