34.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ: Η γιορτή των Ταξιαρχών που τιμά η Ορθοδοξία

Must read

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Ραφαήλ, Σταμάτης, Στρατηγός,Ταξιάρχης και Πανορμίτης. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για τη σύναξη, τη συνάθροιση δηλαδή των πιστών, που εύλογα θέσπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία, για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού και δικούς μας προστάτες και φύλακες σε μία κοινή γι’ αυτούς εορτή.

Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο. Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του αναφέρει ότι όλοι οι άγγελοι του Θεού «εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν».

Οι άγγελοι είναι ασώματοι και άυλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος και φόβο και σεβασμό, μη δυνάμενοι να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον άυλο και αόρατο αγγελικό κόσμο, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων», καθώς ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας.

mihail_kai_gabriil.jpg

Οι άγγελοι χωρίζονται σε εννέα τάγματα: Χερουβίμ και Σεραφείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι και Άγγελοι. Υπήρχε και δέκατο τάγμα· επειδή όμως ακολούθησε τον αρχηγό του, τον Εωσφόρο, ο οποίος περηφανεύτηκε υπερβολικά μπροστά στον Θεό, ξέπεσε από τη δόξα που είχε και από φωτεινός (Εωσφόρος = αυτός που φέρνει την αυγή, το φως) έγινε σκοτεινός διάβολος και οι άγγελοι αυτοί σκοτεινοί και κακοί δαίμονες, αφού απομακρύνθηκαν από το φως και την αγάπη του Θεού.

Η παράδοση λέει ότι ο αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν εκείνος ο οποίος σταμάτησε την πτώση των αγγέλων φωνάζοντας με θάρρος: «Πρόσχωμεν!». Δηλαδή, «ας προσέξουμε τι πάμε να κάνουμε, γιατί δεν είμαστε θεοί, αλλά πλάσματα του Θεού και επομένως ας σταθούμε ταπεινά στη θέση που μας έχει βάλει και ας Τον δοξάζουμε».

Έκτοτε όσοι δεν παρασύρθηκαν στην πτώση, αλλά «εν ομονοία, ενώσει και φόβω Θεού» έμειναν σταθεροί, παρέμειναν συγχρόνως και άτρεπτοι πλέον στο αγαθό και στην υπακοή προς τον Κτίστη και Δημιουργό τους. Γι’ αυτή τη μοναδική του συμβολή ο Μιχαήλ κατέχει την πρώτη και κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους αρχαγγέλους, που ξεχωρίζει και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη.

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ και το Θαύμα στις Χώνες

 

Με τις γνωστές φράσεις, «ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ, ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ…», που ακούμε σε κάθε θεία λειτουργία, την ώρα της Αγίας Αναφοράς, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ανέκοψε τη συνέχιση της «πτώσης» των αγγελικών ταγμάτων, που ο Εωσφόρος είχε παρασύρει στην παρακοή. Των αγγέλων εκείνων, που αμφισβήτησαν την ανωτερότητα τού Θεού και θέλησαν να εξισωθούν προς Αυτόν.

Στην απόλυτη ελευθερία της βούλησης, που απολαμβάνουν Άγγελοι και άνθρωποι, εμφιλοχώρησαν τα «μικρόβια» των μεγάλων παθών της αλαζονείας, της υπερηφάνειας, της αρχομανίας, της πρωτοκαθεδρίας και παρέσυραν στην παρακοή και την πτώση τον Εωσφόρο και τους ομόφρονές του αγγέλους.

Τα «μικρόβια» αυτά, που προσέβαλαν ακόμα και μέρος των αγγελικών ταγμάτων, είναι πανίσχυρα. Αποτελούν τους πλέον θανάσιμους εχθρούς τού ανθρώπου. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και σκληρός καθημερινός αγώνας για να τα κρατάμε έξω από τον οργανισμό της ψυχής μας, με φάρμακα την ταπείνωση, τον φόβο Θεού και την αδιάλειπτη προσευχή.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που με την καίρια παρέμβασή του ανέκοψε την πτώση προς την άβυσσο της απώλειας των αγγέλων, είναι πάντα έτοιμος να συγκρατήσει και εμάς από την «πτώση» αυτή, εάν με καθαρή καρδιά ζητάμε την προστασία του. Είναι ο φύλακας Άγγελος και Αγγέλων και ανθρώπων.

Είναι το αδιαπέραστο τείχος που μας συγκρατεί από το κατρακύλισμα προς τη φθορά και την καταστροφή. Μετά των άλλων Αγγέλων θεάται το πρόσωπο του Θεού και ακατάπαυστα υμνεί και δοξολογεί τον Κύριο έτοιμος να εκτελέσει τα παραγγέλματά Του.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, όπως όλοι οι Άγγελοι, είναι Ασώματος. Είναι Πνεύμα. Έχει γίνει αισθητός και αντιληπτός σε αρκετές περιπτώσεις κατά τρόπο θαυμαστό.

Μία «Αρχαγγελοφάνεια», συνέβη στις Χώνες της Φρυγίας της Μικράς Ασίας. Υπήρχε εκεί ιαματικό αγίασμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Κάποιος χριστιανός έχτισε ναό αφιερωμένο σαυτόν, γιατί ιάθηκε η πάσχουσα κόρη του. Στο ναό αυτό εγκαταστάθηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ένας ευλαβής νέος, ονόματι Άρχιππος. Αυτό προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών της περιοχής, που ήθελαν να εξαφανίσουν το αγίασμα, τον ναό και τον Άρχιππο.

Για να πραγματοποιήσουν το δόλιο σχέδιό τους έστρεψαν το ρεύμα ενός παραρρέοντος ποταμού κατά του ναού και του αγιάσματος, ώστε να τα καταστρέψουν. Τα νερά όμως όταν πλησίαζαν στο χώρο εστρέφοντο εις τα οπίσω. Έτσι, οι μανιασμένοι ειδωλολάτρες άρχισαν να στρέφουν και τα ρεύματα δύο άλλων ποταμών, ώστε να καταπλημμυρίσουν και εξαφανίσουν το προσκύνημα.

Τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, εμφανίστηκε στον Άρχιππο και στη συνέχεια χτύπησε με το δόρυ του τον παρακείμενο βράχο και άνοιξε μέγα χάσμα μέσα στο οποίο εν είδει καταβόθρας κατέρρευσαν τα νερά των ποταμών και καταποντίζονταν έκτοτε μέσα στη γη.

«Τα εχώνευε» η γη. Από αυτό πήρε και το όνομα «Χώνες», η περιοχή. Έτσι απετράπη η καταστροφή του αγιάσματος, του ναού και του καλού υπηρέτη Αρχίππου.

Το θαύμα αυτό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, «εν Χώναις», η Εκκλησία μας εορτάζει στις 6 του Σεπτέμβρη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα