34.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Αλλεργίες: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τις προλαμβάνουμε την άνοιξη

Must read

Οι εποχιακές αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία στην καθημερινότητά σας.

 

Τι είναι η αλλεργία

Η λέξη αλλεργία σημαίνει «άλλο έργο», δηλαδή «διαφορετική αντίδραση». Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες αβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα γύρεις των φυτών, τροφές κ.λπ., τις οποίες το αμυντικό μας σύστημα αντιμετωπίζει φιλικά. Η αλλεργία είναι μία κατάσταση «υπερευαισθησίας», όπου ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται ως εχθρό του αθώα συστατικά του περιβάλλοντός του και πυροδοτεί επίθεση, εκλύοντας διάφορες ουσίες, με  κυριότερη την ισταμίνη, για να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη εχθρική εισβολή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλεργικής φλεγμονής και την εκδήλωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Αλλά προτού φτάσετε σε απόγνωση , δοκιμάστε τις ακόλουθες απλές στρατηγικές, για να μειώσετε και να θέσετε υπό έλεγχο φέτος τις εποχιακές σας αλλεργίες

 

Αλλεργίες: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τις προλαμβάνουμε την άνοιξη
Αλλεργίες: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τις προλαμβάνουμε την άνοιξη

Μειώσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνες ουσίες

Για να μειώσετε την έκθεσή σας στις ουσίες που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας την Άνοιξη

Μείνετε σε κλειστούς χώρους κατά τις ξηρές και με αρκετούς ανέμους ημέρες. Η καλύτερη στιγμή για να βγείτε έξω είναι μετά από μια καλή βροχή, η οποία θα έχει καθαρίσει την ατμόσφαιρά από τη γύρη.
Μειώστε στο ελάχιστο τις εργασίες με φυτά και γλάστρες στο μπαλκόνι και στην αυλή. Οι δουλειές κηπουρικής ανασηκώνουν τα αλλεργιογόνα που έχουν καθίσει στο έδαφος και στα φύλλα των φυτών.
Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι από έξω, βγάλτε τα ρούχα σας αμέσως και κάντε ένα γρήγορο ντους για να ξεπλύνετε τη γύρη από το δέρμα και τα μαλλιά σας. Τα ρούχα αυτά μην τα κρατάτε στον ίδιο χώρο του σπιτιού που κινείστε κι εσείς και ειδικά στην κρεβατοκάμαρα όπου κοιμάστε το βράδυ.
Προσπαθήστε να στεγνώνετε τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια που πλένετε σε στεγνωτήριο και όχι να τα αφήνετε έξω, όπου, όντας βρεγμένα, μαζεύουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες ποσότητες γύρη από την ατμόσφαιρα.
Προμηθευτείτε μια μάσκα για να προστατεύσετε την μύτη και το στόμα σας από τη γύρη, όταν είστε έξω.

 

 

Αλλεργίες: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τις προλαμβάνουμε την άνοιξη
Αλλεργίες: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τις προλαμβάνουμε την άνοιξη

Επιπλέον μέτρα, όταν τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά.

Αρχίστε να παίρνετε τα φάρμακα που ενδεχομένως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας για την καταπολέμηση της αλλεργίας, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας.
Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα το βράδυ, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά.
Αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες νωρίς το πρωί, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλότερα.
Κρατήστε την εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού καθαρή

Δεν υπάρχει κανένα “θαυματουργό” προϊόν που μπορεί να εξαλείψει όλα τα αλλεργιογόνα από τον αέρα στο σπίτι σας, αλλά μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

Χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό . Τα κλιματιστικά περιέχουν φίλτρα που συγκρατούν αρκετό ποσοστό από την γύρη στο εξωτερικό περιβάλλον.
Βάλτε φίλτρα υψηλής απόδοσης στο κλιματιστικό και φροντίστε να τα καθαρίζετε πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της Άνοιξης.
Προμηθευτείτε έναν αφύγραντήρα, για να διατηρήσετε τον εσωτερικό αέρα στο σπίτι πιο ξηρό.
Χρησιμοποιήστε ένα φορητό φίλτρο αέρα υψηλής απόδοσης (ΗΕPΑ) στην κρεβατοκάμαρά σας.
Καθαρίστε τα πατώματα στο σπίτι συχνά με ηλεκτρική σκούπα που έχει φίλτρο τύπου HEPA.
Φάρμακα κατά των αλλεργιών

 

Διάφοροι τύποι φαρμάκων χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της αλλεργίας:

 

Αντισταμινικά που λαμβάνονται από το στόμα. Τα αντισταμινικά μπορεί να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από το φτέρνισμα, τη φαγούρα, τη ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια. Αυτά τα φάρμακα περιέχουν λοραταδίνη, σετιριζίνη και φεξοφεναδίνη.

Αποσυμφορητικά. Τέτοια χάπια, όπως αυτά που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, μπορεί να σας προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση από την ρινική συμφόρηση. Τα αποσυμφορητικά υπάρχουν, επίσης, σε μορφή ρινικού σπρέι και περιέχουν οξυμεταζολίνη και φαινυλεφρίνη.

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:

1. Η αλλεργική ρινίτιδα: Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και ορισμένες φορές πονοκέφαλο. Είναι πιθανό μάλιστα κάποια στιγμή το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει ακόμα και επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

2. Η ρινοεπιπεφυκίτιδα: Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί όμως με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δακρύρροια.

3. Το αλλεργικό άσθμα: Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος και να προκαλεί και ένα επεισόδιο δύσπνοιας (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα) ή απλώς έναν επίμονο ξηρό βήχα. Από την άλλη πλευρά, το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.

Αλλεργία ή ίωση;
Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας θυμίζουν ένα απλό κρυολόγημα και μπορεί να μας παραπλανήσουν.

Ωστόσο:

Στην περίπτωση μιας ίωσης αισθανόμαστε επιπλέον κακουχία, έχουμε έντονους πόνους στους μυς και στα οστά και κάποιες φορές παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας( πυρετός). Οι περισσότερες ιώσεις διαρκούν συνήθως 3-4 μέρες.

Στην περίπτωση της αλλεργίας το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στα μάτια, τα αυτιά, την μύτη, το λαιμό, τον ουρανίσκο, ακόμα και τον φάρυγγα. Οι αλλεργίες της άνοιξης ξεπερνούν τις 20-30 ημέρες.

Η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (ονομάζεται επίσης περδικάκι, παρθενούλι, αγριοβασιλικός κ.ά.), που ανθίζει συνήθως από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, αλλά εμφανίζεται και πάλι, με μικρότερη όμως ένταση, το φθινόπωρο.

Η γύρη από τα άγρια σιτηρά, τα γρασίδια και τα καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν στα μέσα προς τέλη Μαρτίου μέχρι και τέλη Μαΐου περίπου, ενώ υπάρχουν και καλοκαιρινά φυτά της οικογένειας, όπως η αγριάδα, η μουχρίτσα και το καλαμπόκι.

Η γύρη της ελιάς, που ανθίζει συνήθως τέλη Απριλίου μέχρι και τέλη Μαΐου.

Το ελληνικό κυπαρίσσι, που η μεγάλη του ανθοφορία είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς και εισαγόμενα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών και συνεχίζουν την ανθοφορία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ειδικά κατά τις μέρες που η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή και η υγρασία αυξάνεται, οπότε παρατηρείται έντονη αναπαραγωγική δραστηριότητα. Μεγάλη έξαρση εμφανίζουν την άνοιξη και μια δεύτερη -πιο μικρή- το φθινόπωρο, ενώ σε χαμηλότερο βαθμό προκαλούν πρόβλημα όλο τον χρόνο.

Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, καθώς και της αυξημένης υγρασίας και βλάστησης.

Το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων. Συγκεκριμένα, το τρίχωμα των σκύλων ή τα αλλεργιογόνα της γάτα (π.χ. σάλιο) μπορεί να μην σχετίζονται με την άνοιξη, παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένους ανθρώπους. Η αλλεργία παρατηρείται όποτε έρχεστε σε επαφή με το αλλεργιογόνο.

Αλλεργίες – Πώς θα τις κρατήσετε μακριά

Μειώστε την επαφή με το αλλεργιογόνο που σας επηρεάζει. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, αποφεύγετε τις βόλτες σε πάρκα και σε αγρούς την άνοιξη καθώς και τις κηπουρικές εργασίες.

Τοποθετείστε ειδικά φίλτρα στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας και φροντίστε να τα καθαρίζετε συχνά.

Όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, έχετε κλειστά τα παράθυρα. Αν οδηγείτε μηχανή, φοράτε κράνος που να καλύπτει τη μύτη και τα μάτια.

Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι και να απλώνετε στο μπαλκόνι τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα σας τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές και πιο συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες μετά τις 9 π.μ., καθώς και τις πολύ ζεστές και ξηρές ημέρες, που έχει άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.

 

 

Αλλεργίες: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τις προλαμβάνουμε την άνοιξη

 

Αλλεργίες – Η θεραπεία

Ο γιατρός, ανάλογα με την σοβαρότητα της κλινικής εικόνας, θα συστήσει αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα, μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως πλύσεις της μύτης με θαλασσινό νερό, σταγόνες για τα μάτια, αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι.

Σε σοβαρότερα και επίμονα συμπτώματα θα επιλέξει αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι και αντιϊσταμινικά, ανάλογα την περίπτωση, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενούς.

Τα ρινικά αποσυμφορητικά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο για λίγες συνεχείς ημέρες κάθε φορά. Αν τα χρησιμοποιείτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιδεινώσετε τα πραγματικά συμπτώματα.

Ρινικό σπρέι. Τα ρινικά σπρέι νατρίου μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, αν και είναι πιο αποτελεσματικά αν αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα από αλλεργίες.

Συνδυασμός φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα αλλεργίας συνδυάζουν ένα αντιισταμινικό με ένα αποσυμφορητικό. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν τον συνδυασμό λοραταδίνης-ψευδοεφεδρίνης και φεξοφεναδίνης-ψευδοεφεδρίνης.

Να ξεπλένετε τακτικά τα ιγμόρειά σας

Το να καθαρίζετε τις ρινικές σας διόδους με αλατούχο διάλυμα είναι μια γρήγορη, φθηνή και αποτελεσματική λύση για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Το ξέπλυμα απομακρύνει μαζί με τη βλέννα και τα αλλεργιογόνα από την μύτη σας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα