ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός είναι ο παράγοντας που προβλέπει αν θα πάθουμε καρδιακή προσβολή – Δεν είναι η υπέρταση

Νεότερη μελέτη δείχνει ως βασικό παράγοντα κινδύνου για πρόκληση καρδιακής προσβολής μέσα στα επόμενα 25 χρόνια το υπερβολικό βάρος

Στα αποτελέσματα της μελέτης, προέκυψε ότι τα άτομα που ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 23% για κάθε 5 μονάδες αύξησης του δείκτη μάζας του σώματος (BMI).

Το αποτέλεσμα αυτό παραμένει ανεπηρέαστο ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την άμεση σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των καρδιακών προσβολών, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Επιπλέον, η μελέτη προειδοποιεί ότι η τάση προς την αύξηση του βάρους σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί σοβαρή απειλή για την καρδιακή υγεία των ατόμων.

Αναμφίβολα, η αύξηση της παχυσαρκίας ανά τον κόσμο, απαιτεί την λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της. Σημαντικός παράγοντας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη και τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την προώθηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο αποκαλυπτικά. Η παχυσαρκία αναμένεται να γίνει ο κορυφαίος μεταβολικός παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με την εμφάνιση αυτών των καρδιακών προβλημάτων έως το 2050, με αύξηση κατά 880%, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμη και την υπέρταση ως κύριο παράγοντα κινδύνου.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100.000 άτομα που ενδέχεται να υποστούν καρδιακή προσβολή το 2050, 3.764 από αυτά εκτιμάται ότι θα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε σύγκριση με μόλις 384 ανά 100.000 το 2025. Η αύξηση αυτή είναι εντυπωσιακή και αναμένεται επίσης να επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά πάνω από 13 φορές (1.204,7%) μέχρι το 2050.

Όσον αφορά τη θνησιμότητα, τα περιστατικά που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία αναμένεται να τετραπλασιαστούν, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις πτωτικές τάσεις που συνδέονται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς η ταχύτητα του επιπολασμού της παχυσαρκίας θα μπορούσε να ανακοπεί με την εφαρμογή της έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας των υποκλινικών ασθενειών στις ομάδες που το χρειάζονται περισσότερο.

Τα εθνικά προγράμματα που δίνουν έμφαση στην υγεία της καρδιάς θα μπορούσαν επίσης να είναι καθοριστικά για την αλλαγή της κατεύθυνσης των καρδιακών προσβολών και των θανάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Εν τέλει, τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται σημαντικά σε γενικότερο βαθμό και σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην παγκόσμια αντιμετώπιση των καρδιακών και μεταβολικών παθήσεων.

«Η αύξηση της παχυσαρκίας ως παράγοντα κινδύνου για τη νοσηρότητα από μεταβολικά νοσήματα κυριαρχεί περισσότερο στις νεότερες και μεσαίες ηλικιακές ομάδες, ενώ η θνησιμότητα από μεταβολικά νοσήματα για τους ηλικιωμένους πληθυσμούς οφείλεται στην υπέρταση και τη χοληστερόλη. Αυτό απαιτεί διαφοροποιημένες παρεμβάσεις» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Nicholas Chew.

Αγγλία – Τρεις νεκροί στο κέντρο του Νότιγχαμ. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Έξαρση Στρεπτόκοκκου – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

“Ναυάγιο” στη Ζάκυνθο – Απαγορεύεται το κολύμπι – Τι προβλέπει νέο ΦΕΚ

Η Δυναμική Πορεία του Urban Mining στην Ελλάδα – Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον

Recent Posts

Πότε είμαστε υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουμε το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης – Οδηγίες και Προθεσμίες

Το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, γνωστό και ως "ροζ δίπλωμα", βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ισχύος του…

3 ώρες ago

Οι 5 καλύτερες τροφές που σε χορταίνουν, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες!

Ενώ ορισμένες τροφές μπορεί να είναι χαμηλές σε θερμίδες, δεν παρέχουν πάντα το αίσθημα πληρότητας…

4 ώρες ago

Βγάλτε αυτό από τη διατροφή σας για να χάσετε κιλά και να ζήσετε περισσότερο!

Μια πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Cell Metabolism, αναδεικνύει τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης…

7 ώρες ago

To “Όχι” του Μητσοτάκη μετά την απρεπή στάση του άγγλου πρωθυπουργού. Αντιδράσεις στα social – Οι Βρετανοί “αδειάζουν” τον Σούνακ – “Δώσε πίσω τα Γλυπτά”

Η προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ακυρώθηκε,…

8 ώρες ago

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Παράταση 2 ημερών στην κατάπαυση του πυρός

Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επεκτάθηκε για δύο επιπλέον ημέρες, με στόχο την ανταλλαγή…

10 ώρες ago

Συγκινητική προσφορά από ζευγάρι ηλικιωμένων στο Διδυμότειχο: Δώρισαν πάνω από 100.000 ευρώ στο νοσοκομείο

Αφού επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια συγκινητική δωρεά, δωρίζοντας χρηματικό…

21 ώρες ago