Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αυτισμού και το ερευνητικό κέντρο IMS Research & Development με περηφάνια ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος με την ονομασία ACCEASY – Easy to Read/Easy to Access που έχει ως στόχο να καταστήσει την πολιτιστική κληρονομιά προσβάσιμη από γνωστική άποψη για άτομα με νοητικές δυσκολίες. Η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου, 2022 στο ξενοδοχείο Pefkos City Hotel στη Λεμεσό.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος “Acceasy” είναι να δημιουργήσει προσβάσιμους πολιτιστικούς χώρους και ένα εγχειρίδιο με εκπαιδευτικά εργαλεία και προσεγγίσεις που αφορούν τη μέθοδο “easy to read-easy to access” (κείμενο για όλους) για επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου. Το εγχειρίδιο αυτό είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των ατόμων με νοητικές αναπηρίες/δυσκολίες (intellectual disabilities), όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική τους ένταξη και η καλύτερη ποιότητα ζωής τους
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό και το IMS Research and Development Centre είναι δύο από τους συνεργάτες του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, ACCEASY – EASY TO READ EASY TO ACCESS – Project nº 2019-1-ES01-KA202-064279, funded by the National Agency SEPIE (Servicio Español Para la Internacionalización de la Educación). Ο κύριος συντονιστής του προγράμματος είναι ο ισπανικός οργανισμός Fundacion Aspanias Burgos, Spain (Fundación Aspanias Burgos – Aspanias Fundación (fundacionaspaniasburgos.org). Οι υπόλοιποι συνεργάτες του προγράμματος είναι οι πιο κάτω:
- Egina, Ιταλία (EGINA – European Grants International Academy – EGINA),
- aCapo, Ιταλία (ACAPO – Home | Facebook), και
- e-code, Σλοβακία (https://www.e-code.sk/home/)
Όλοι οι συνεργάτες του προγράμματος, εδώ και δύο χρόνια εργάστηκαν στο να κάνουμε γνωστικά προσβάσιμους σε άτομα με νοητικές αναπηρίες/δυσκολίες διάφορους πολιτιστικούς χώρους της κάθε χώρας. Η γνωστική προσβασιμότητα θεωρείται πλέον ένα δικαίωμα αυτών των ατόμων, επομένως με τη χρήση της μεθόδου “easy to read” προσπαθήσαμε να κάνουμε τους πολιτιστικούς χώρους προσβάσιμους. Έπειτα από πολλές δυσκολίες με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι, είμαστε πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος έχοντας πετύχει τους στόχους μας, αλλά και πολύ εποικοδομητικά αποτελέσματα.
Μετά από τρία χρόνια δουλειάς, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την Αρχαία Αμαθούντα ως ένα μνημείο που είναι προσβάσιμο από γνωστική άποψη και όπου άτομα με νοητικές δυσκολίες μπορούν να νιώσουν και αυτοί μέρος μιας κοινωνίας που απολαμβάνει την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας της.
Μέσα στα πλαίσια αυτά και με κύριο στόχο την προώθηση της γνωστικής προσβασιμότητας και της κοινωνικής συμπερίληψης, το πρόγραμμα έχει παράξει αποτελέσματα που απευθύνονται σε επαγγελματίες που ασχολούνται στον χώρο των νοητικών αναπηριών αλλά και σε επαγγελματίες στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού.
Πιο συγκεκριμένα το έργο ACCEASY έχει παράξει τα εξής αποτελέσματα:
- Μετατροπή 5 μνημείων της Ευρώπης σε προσβάσιμα από γνωστική άποψη.
- Βάση δεδόμενων με ορισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς σε 5 γλώσσες.
- Εγχειρίδιο γνωστικής προσβασιμότητας για επαγγελματίες στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης .
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσηση ιστοσελίδα του προγράμματος ACCEASY (acceasyproject.eu), όπως επίσης την επίσημη σελίδα στο Facebook (2) Acceasy | Facebook, και το γκρουπ στο Facebook που στόχος του είναι η δημιουργία ενός δικτύου όπου θα μπορεί να γίνει εφικτή η ανταλλαγή ιδεών, απόψεων αλλά και η ενημέρωση για παρόμοια προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν τη γνωστική προσβασιμότητα (2) Acceasy Cultural Heritage Network | Facebook. Επιπρόσθετα, στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, κάτω από την ενότητα “Πλατφόρμα Μάθησης” (Learning Platform), ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν σε ατομικό χρόνο, σχετικά με τις νοητικές αναπηρίες, την γνωστική προσβασιμότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.
Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό
Περισσότερες πληροφορίες για τον σύνδεσμο εδώ