13.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026

Ανδρουλάκης κατά Μαξίμου: «Ξέπλυμα» ή «αθώωση» μετά τις δηλώσεις;

Must read

Τη δική του πολιτική απάντηση στα όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, και ειδικότερα στις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σκόπιμα «ξεπλυμα» και «ντιλάρισμα» των υπόπτων, γνωστοί πλέον ως οι «13», από το Μέγαρο Μαξίμου, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας τους και την επηρεασμό της κοινής γνώμης. Οι αιχμές του εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις εξελίξεις, την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας παραμένουν στραμμένα στην υπόθεση, δημιουργώντας εντυπώσεις και προκαταλήψεις. Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη έρχεται ως αντίδραση στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε αναφερθεί στις ίδιες εξελίξεις, τονίζοντας εμφατικά μεν, αλλά με διαφορετικό ύφος, την οξυμένη κατάσταση.

Ο κ. Μαρινάκης, παραθέτοντας την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να δώσει μία νομική διάσταση στην υπόθεση, καλώντας σε ψυχραιμία και αποφυγή βιαστικών συμπερασμάτων. Η φράση «υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας» επαναλήφθηκε από κυβερνητικά χείλη, δείγμα της προσπάθειας για την προστασία της υπόληψης εκείνων που ερευνώνται, αλλά και για την ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης ως θεματοφύλακα του κράτους δικαίου, θέτοντας όμως την αντιπολίτευση σε εγρήγορση. Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, διαφωνεί ριζικά με αυτήν την προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια επιφανειακή και καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση. Υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει πλέον δεν είναι διάσωση της εικόνας, αλλά μια σκόπιμη προσπάθεια επανατοποθέτησης των γεγονότων, ώστε να μειωθούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Η αντίδραση του Μαξίμου, σύμφωνα με τον κ.

Ανδρουλάκη, είναι αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των όσων έχουν αποκαλυφθεί, και προσπαθεί να προβάλει την αθωότητα, πριν καν υπάρξει επίσημη κρίση. Αυτή η τακτική, κατά την άποψή του, ευτελίζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η αντιπαράθεση αυτή αναδεικνύει την ένταση των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα, ειδικά σε περιόδους κρίσεων που αφορούν στην διαφάνεια και τη δημόσια διοίκηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέσω των δηλώσεών του, επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα παρακολουθήσει παθητικά τις εξελίξεις. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, αντί να επικεντρώνεται στην ουσία των προβλημάτων και στην προάσπιση των θεσμών, προτιμά να διοχετεύει μηνύματα στον δημόσιο διάλογο, τα οποία όμως, κατά την κρίση του, δεν αποσκοπούν στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων.

Η στρατηγική του «ξεπλύματος» και του «ντιλαρίσματος» των «13», όπως την αποκαλεί, αποτελεί για εκείνον απόδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια δύσκολη υπόθεση, χωρίς να αφήνει σκιές και αμφιβολίες. Ως απάντηση, το κυβερνητικό επιτελείο, πέρα από την υπενθύμιση του τεκμηρίου της αθωότητας, εκφράζει τη βούληση για πλήρη συνεργασία με τις αρχές και την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Η δήλωση που εστιάζει στην «αθώωση» ως προϋπόθεση, δηλαδή στο ότι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, ο καθένας θεωρείται αθώος, στοχεύει στο να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές διαδικασίες, παράλληλα όμως, προσπαθεί να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά να επιμείνει νομικά, δείχνει την πρόθεση να διατηρήσει μια αμυντική στάση, καλύπτοντας τις όποιες πιθανές εσωτερικές αναταραχές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω κλυδωνισμούς στην ήδη κλονισμένη της εικόνα.

Η αντιπαράθεση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με την αντιπολίτευση να ασκεί πιέσεις για διαφάνεια και λογοδοσία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα