15.5 C
Athens
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026

Μητσοτάκης: Σχέδιο Β' από ΕΕ για Οικονομία αν Επεκταθεί ο Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Must read

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε μια κρίσιμη προειδοποίηση σχετικά με τις πιθανές συνέπειες μιας παρατεταμένης γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή. Τόνισε εμφατικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να είναι έτοιμη για την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού οικονομικού σχεδίου, εάν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην περιοχή λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή αποτελεί πολλαπλό κίνδυνο, όχι μόνο σε επίπεδο ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά κυρίως ως παράγοντας που μπορεί να διαταράξει την παγκόσμια οικονομική ισορροπία και να επηρεάσει δραματικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική ευρωπαϊκή δράση είναι επιτακτική, καθώς η μονομερής αντιμετώπιση των προκλήσεων από μεμονωμένα κράτη εκτιμάται ως αναποτελεσματική σε αυτό το ευαίσθητο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με σαφήνεια ότι η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης ηπειρωτικής Ευρώπης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσει συλλογικά και αποφασιστικά.

Η προοπτική μιας παρατεταμένης στρατιωτικής ή πολιτικής κρίσης στην τόσο στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μέσης Ανατολής εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα των ενεργειακών αγορών, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Για αυτούς τους λόγους, η προετοιμασία ενός «plan b» από την ΕΕ, το οποίο θα επικεντρώνεται στην οικονομική προστασία και τη διασφάλιση της σταθερότητας, είναι ζωτικής σημασίας. Η Ελλάδα, ως χώρα με στρατηγική θέση και ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή, έχει κάθε συμφέρον να προωθεί ενεργά αυτές τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις παγκοσμίως βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, με την εστίαση στην Ουκρανία αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η δήλωση Μητσοτάκη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για προληπτική σκέψη και δράση, καθώς οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των κρίσεων μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενέστερες και πιο δαπανηρές λύσεις στο μέλλον.

Η Ευρώπη, εάν θέλει να διατηρήσει την οικονομική της ισχύ και την πολιτική της αυτονομία, θα πρέπει να επενδύσει στην εσωτερική της συνοχή και στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών που θα αντιμετωπίζουν τις εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Η στήριξη που ζητά από την ΕΕ δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση άμεσων κρίσεων, αλλά και τη μακροπρόθεσμη θωράκιση των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Αναφερόμενος στην ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός τόνισε την αδυναμία που θα είχαν μεμονωμένες χώρες να διαχειριστούν τις επιπτώσεις μιας ευρείας κλίμακας κρίσης χωρίς την υποστήριξη των εταίρων τους. Το ενδεχόμενο ενός εξωτερικού σοκ, όπως αυτό που θα μπορούσε να προκληθεί από μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, απαιτεί συντονισμένες δράσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη στήριξη των πληττόμενων οικονομιών, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, την προστασία των εμπορικών οδών και την ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Η προετοιμασία ενός τέτοιου «plan b» δεν αποτελεί ένδειξη πανικού, αλλά μάλλον συνετή πολιτική και οικονομική διαχείριση, απαραίτητη σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αβεβαιότητα και αναταραχές. Η Ευρώπη οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, διασφαλίζοντας την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα