15.5 C
Athens
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026

Ράμα: «Έκανα πλάκα για τους Έλληνες – Νιώθω ερωτευμένος κάθε φορά»

Must read

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του, κατά τις οποίες φέρεται να αμφισβήτησε την καταγωγή των Ελλήνων από τον Πλάτωνα. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποσαφηνίσει τη στάση του, ο κ. Ράμα επέμεινε ότι τα λόγια του εκτοξεύτηκαν σε απόλυτα χιουμοριστικό ύφος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση παρεξήγησης ή πρόκλησης. «Ήταν ένα αστείο, μια ελαφριά κουβέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει την βαθύτατη προσωπική του σύνδεση και τον σεβασμό του προς την Ελλάδα και τους κατοίκους της. Ο ίδιος τόνισε εμφατικά ότι κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας, η αίσθηση που τον κατακλύζει είναι αυτή του έρωτα, μεταφέροντας ένα έντονα θετικό μήνυμα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Αλβανός ηγέτης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι κατανοεί πλήρως και σέβεται την πλούσια ιστορία, τον ανεκτίμητο πολιτισμό και την βαθιά αίσθηση περηφάνιας που διακατέχει τους Έλληνες πολίτες για την κοιτίδα του ανεκτίμητου αυτού παρελθόντος. «Καταλαβαίνω απόλυτα την αγάπη και την περηφάνια που νιώθουν οι Έλληνες για την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Ήταν απλώς ένα αστείο», επανέλαβε, επιχειρώντας να ξεπεράσει κάθε πιθανή παρεξήγηση. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθιστώντας τις δηλώσεις αυτές ιδιαιτέρως σημαντικές για το διαπραγματευτικό κλίμα και την ευρύτερη διπλωματική αλληλεπίδραση. Ο κ. Ράμα, μέσω της διευκρίνισής του, επιδιώκει να εστιάσει τη συζήτηση γύρω από τα θετικά στοιχεία των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε αδικαιολόγητη έμφαση σε μεμονωμένες, αποσπασματικές δηλώσεις.

Η τοποθέτησή του αυτή, πέρα από το προσωπικό στοιχείο, αντανακλά και την ευρύτερη πολιτική του επιλογή να προβάλει μια εικόνα καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού, ενισχύοντας την αντίληψη ότι η εποικοδομητική διάλογος και η φιλική συνύπαρξη υπερτερούν των όποιων μικρών παρεξηγήσεων. Η άποψή του είναι ότι η ειλικρίνεια στις σχέσεις, τόσο μεταξύ ατόμων όσο και μεταξύ κρατών, αποτελεί το θεμέλιο για την οικοδόμηση γεφυρών κατανόησης και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Επιπλέον, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Αλβανία μοιράζονται κοινές αξίες και ιστορικούς δεσμούς που ξεπερνούν τις αμφισβητούμενες ή παραποιημένες δηλώσεις. Επανέλαβε την ισχυρή δέσμευσή του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο, τονίζοντας τη συμβολή και των δύο λαών στην ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Η προσέγγισή του αυτή, αποσκοπεί στην διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας, καθιστώντας σαφές ότι οι προσωπικές του αισθητικές και συναισθηματικές αναφορές στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν την αντικειμενική κρίση του, αλλά αντίθετα, ενισχύουν την επιθυμία του για μια αρμονική συνύπαρξη και μια δυναμική σχέση φιλίας ανάμεσα στους δύο Βαλκανικούς λαούς.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα